ΙΤΑΛΙΑ: Τα…βρόντηξε ο Μπερσάνι μετά το ‘μαύρο” στον Πρόντι – “1 στους 4 με πρόδωσαν”- Προς διάσπαση η Κεντροαριστερά

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να υποβάλει την παραίτησή του αμέσως μόλις εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Ιταλίας, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Νωρίτερα, δεκάδες μέλη του κεντροαριστερού κόμματος δεν πειθάρχησαν στις οδηγίες του Μπερσάνι να ψηφίσουν τον πρώην πρωθυπουργό Μάριο Πρόντι ως νέο πρόεδρο της χώρας. Ο Πρόντι περιορίστηκε στις 395 ψήφους, ενώ με βάση την κοινοβουλευτική ισχύ της κεντροαριστερής συμμαχίας, θα έπρεπε να έχει λάβει 496 ψήφους.

Προς διάσπαση το Δημοκρατικό κόμμα

“Ο ένας στους τέσσερις ήταν προδότης, για μένα αυτό είναι απαράδεκτο” φέρεται να είπε ο Μπερσάνι. Παράλληλα η Ρόζι Μπίντι, ανακοίνωσε την απόφασή της να παραιτηθεί από την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).
«Δεν μου ζητήθηκε να συναποφασίσω για τις πρόσφατες κινήσεις του κόμματος και δεν εννοώ να αναλάβω ευθύνες για τις εξελίξεις», δήλωσε η Μπίντι.

Νωρίτερα, ο  Ρομάνο Πρόντι είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά την απογοητευτική έκβαση της τέταρτης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο . Η δημόσια τηλεόραση RAI εκτίμησε ότι ένας από τους υπεύθυνους της ήττας του Πρόντι ίσως είναι ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, που φέρεται να επεδίωκε να επιλεγεί ο ίδιος από χθες ως ο υποψήφιος πρόεδρος της κεντροαριστεράς.

Η δήλωση Πρόντι

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και η δυναμική της με κάνουν να πιστεύω ότι δεν υφίστανται πλέον οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Επιστρέφω με γαλήνη στο κανονικό μου πρόγραμμα. Όποιος με οδήγησε σε αυτή την απόφαση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Εγώ δεν μπορώ παρά να λάβω γνώση της κατάστασης», δήλωσε ο Πρόντι, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Παράλληλα η Ρόζι Μπίντι, ανακοίνωσε την απόφασή της να παραιτηθεί από την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

«Δεν μου ζητήθηκε να συναποφασίσω για τις πρόσφατες κινήσεις του κόμματος και δεν εννοώ να αναλάβω ευθύνες για τις εξελίξεις», δήλωσε η Μπίντι.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ηγέτης του κέντρου Μάριο Μόντι στο μεταξύ απηύθυνε και νέα έκκληση προς την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά να στηρίξουν, από αύριο, την υποψήφιά της συμμαχίας του, της Επιλογής Πολιτών (SC) Άννα Μαρία Καντσελιέρι, νυν υπηρεσιακή υπουργό εσωτερικών.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντάται με τον Μόντι στο προεδρικό μέγαρο της Ρώμης. Ο Μπέπε Γκρίλο επανέλαβε ότι ο υποψήφιος του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) συνεχίζει να είναι ο νομικός Στέφανο Ροντοτά, πεπεισμένος ότι «στο τέλος, θα υποστηριχθεί και από την κεντροαριστερά».

SHARE