ΙΤΑΛΙΑ: Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή – Ο «φτωχός» Λέτα και ο πλούσιος Μόντι

https://i1.wp.com/www.koolnews.gr/wp-content/uploads/2013/04/leta.png?w=696Μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δίνει η κυβέρνηση στην Ιταλία
σε μια προσπάθεια να συρρικνωθεί το δημόσιο χρέος, το οποίο ανέρχεται στο 130% του ιταλικού ΑΕΠ.

Την προηγούμενη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα είχε επισκεφθεί εταιρείες είσπραξης φόρων και ανακοίνωσε ότι κλιμακώνεται ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 120 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, δεσμευόμενος ότι εάν συγκεντρωθούν μεγαλύτερα ποσά θα ελαφρυνθούν οι φόροι σε όλο τους το φάσμα.

Εν τω μεταξύ οι υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης προχώρησαν σήμερα στη δημοσίευση των περιουσιακών στοιχείων τους στο Διαδίκτυο, ενώ στις ιταλικές εφημερίδες δημοσιεύθηκαν πίνακες που κατατάσσουν τους υπουργούς αναλόγως των απολαβών και του πλούτου τους.

Σύμφωνα με αυτούς ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα δήλωσε εισόδημα 124.000 και καμιά επένδυση, η υπουργός Ενσωμάτωσης των Μεταναστών Σεσίλ Κιέντζ είχε το χαμηλότερο εισόδημα -38.500 ευρώ και μέρος της κυριότητας ενός ακινήτου- ενώ η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Μαρία Καντσελιέρι βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα με εισόδημα 319.000 ευρώ και μεγάλη περιουσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εισοδήματα που δήλωσαν τα μέλη της κυβέρνησης Λέτα είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα μελών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είχε δηλώσει εισόδημα 1,5 εκατ. ευρώ και πολλά ακίνητα, ενώ η προκάτοχος της Καντσελιέρι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Πάολα Σεβερίνο, είχε δηλώσει εισόδημα 7 εκατομμυρίων ευρώ από την επαγγελματική της δραστηριότητα το 2010.

SHARE