ΙΤΑΛΙΑ: Κυβέρνηση «αγνώστων» με πρωθυπουργό τον Λέτα – 7 γυναίκες – Στο Οικονομικών ο γ.δ της Κεντρικής Τράπεζας

https://i0.wp.com/static.madata.gr/files/12_L/leta4_660203661.jpg?w=696Τρικομματική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κεντροαριστερό Ενρίκο Λέτα αποκτά η Ιταλία όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της χώρας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο.

Στην κυβέρνηση μετέχουν το Δημοκρατικό Κόμμα από την κεντροαριστερά, ο Λαός της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι και το μετριοπαθές Κέντρο του Μόντι.

Η νέα κυβέρνηση θα ορκισθεί ενώπιον του Ιταλού προέδρου αύριο το πρωί ενώ την Δευτέρα και την Τρίτη, προβλέπεται η ψήφος εμπιστοσύνης από βουλή και γερουσία.

«Είναι μια κυβέρνηση πολιτική, υπέρ του συμφέροντος της χώρας και της Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Η Ιταλία αποκτά, έτσι, κυβέρνηση, δυο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέτα ο σχηματισμός της κυβέρνησης κατέστη δυνατός με τη βοήθεια του Αντζέλικο Αλφάνο ενός από τους σημαντικότερους συμμάχους του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή πρωθυπουργού.

Ο νέος πρωθυπουργός, σημείωσε πως δημιουργήθηκε «μια κυβέρνηση με πολλές γυναίκες, με γνώμονα τη γνώση και την ανανέωση».

Εκτός κυβέρνησης του Ενρίκο Λέττα έμειναν, τελικά, τα μεγάλα ονόματα της ιταλικής πολιτικής.

Στο υπουργείο Οικονομικών, η υποψηφιότητα του σοσιαλιστή Τζουλιάνο Αμάτο τελικώς εγκαταλείφθηκε υπέρ της υπουργοποίησης του γενικού διευθυντή της Τράπεζας της Ιταλίας, Φαμπρίτσιο Σακκομάννι.

Ο Μάσσιμο Ντ΄ Αλέμα δεν κατάφερε επίσης να αναλάβει επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών. Επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας ορίσθηκε η πρώην επίτροπος της ΕΕ, Έμμα Μπονίνο.

Από τους υπουργούς της κυβέρνησης 7 είναι της κεντροαριστεράς, 6 της κεντροδεξιάς, 3 της κεντρώας συμμαχίας του Μόντι και οι υπόλοιποι τεχνοκράτες.

Θέση-κλειδί θεωρείται επίσης το υπουργείο Υγείας, το οποίο εξασφάλισε η Μπεατρίτσε Λορεντσίν, της μπερλουσκονικής παράταξης. Υπουργός Αθλητισμού διορίστηκε επίσης γυναίκα, η πρωταθλήτρια του κανό, Γιοσέφα Ίντεμ, γερμανικής καταγωγής.

Παράλληλα η ιταλική τηλεόραση Rai υπογραμμίζει ότι για το υπουργείο για την Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών επελέγη η Σεσίλ Κιέντζε, μια Ιταλίδα με καταγωγή από το Κονγκό.

Επίσης η ηλικιακή ανανέωση και η παρουσία επτά γυναικών στην κυβερνητική ομάδα ερμηνεύεται ως καινοτόμο μήνυμα.

SHARE