ΙΣΠΑΝΙΑ: Ήττα Ραχόι στις περιφερειακές εκλογές – Ενίσχυση των Podemos

 

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι δέχθηκε πλήγμα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της Κυριακής, καθώς αν και πήρε περισσότερες ψήφους από οποιοδήποτε άλλο πολιτικό σχηματισμό, φαίνεται πως σημειώνει το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα εδώ και 20 χρόνια, όπως μεταδίδει το Reuters.

Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, το PP εξακολουθεί να είναι το κόμμα με το υψηλότερο ποσοστό σε εθνικό επίπεδο, καθώς κερδίζει το 26,5% των ψήφων. Ωστόσο συγκεντρώνει περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες απ’ ό,τι στις προηγούμενες εκλογές το 2011, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές έρχονται δεύτεροι με μικρή διαφορά, καθώς κερδίζουν 25,5%, έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Η οικονομική βελτίωση, έπειτα από μια σκληρή ύφεση, δεν ήταν αρκετή για να επιτρέψει στο ΡΡ να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία που είχε στις περισσότερες περιφέρειες.

Τα κόμματα Ciudadanos (Πολίτες) και Podemos (Μπορούμε) σημείωσαν σημαντική άνοδο, ανατρέποντας ένα δικομματικό σύστημα στο πλαίσιο του οποίου το PP και οι Σοσιαλιστές εναλλάσσονται στην εξουσία από τότε που τελείωσε η δικτατορία, πριν από 40 χρόνια.

Σε μια πρόγευση από τις εθνικές εκλογές που αναμένονται τον Νοέμβριο, τα κύρια κόμματα της χώρας θα πρέπει να κάνουν συνασπισμούς και συμβιβασμούς στις 13 από τις 17 περιφέρειες της Ισπανίας που ψήφισαν  μαζί με περισσότερες από 8.000 πόλεις και κωμοπόλεις.

Το PP αναμένεται ότι θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία του στα περιφερειακά προπύργιά του της Μαδρίτης και της Βαλένθια, όπου ενδέχεται να σχηματισθούν αριστεροί συνασπισμοί και το κεντροδεξιό κόμμα να περάσει στην αντιπολίτευση για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

REUTERS/ANDREA COMAS

Ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας ψηφίζει σε εκλογικό τμήμα της Μαδρίτης.

Ένα exit poll έδειξε το PP να χάνει και στην πόλη της Μαδρίτης για πρώτη φορά από το 1991 από έναν αριστερό σχηματισμό που υποστηρίζεται από το Podemos, αν και ένα δεύτερο exit poll έδειξε ισοπαλία μεταξύ των δύο πολιτικών σχηματισμών.

Στη Βαρκελώνη, ένας άλλος αριστερός συνασπισμός με επικεφαλής την πρώην ακτιβίστρια Άντα Κολάου και υποστηριζόμενος από το Podemos κέρδισε τα κόμματα Convergencia i Unio (CiU) και Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), τα οποία τάσσονται υπέρ της ανεξάρτησίας, κάτι που συνιστά πλήγμα για το καταλανικό αποσχιστικό κίνημα.

Πηγές: naftemporiki, ΑΜΠΕ, Reuters

 

SHARE