ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΠΡΟΣ ΚΥΠΡΟ: Οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώνουν στη θέση των κερδοσκόπων

«Οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώνουν στη θέση των κερδοσκόπων», δηλώνει στο euobserver.com ο Θορφινούρ Όμαρσον, εκπρόσωπος  του υπουργείου Οικονομικών της κυβέρνησης της Ισλανδίας από τον Οκτώβριο του 2008 έως το Μάιο του 2009.

Ο Όμαρσον, που πλέον εργάζεται στις Βρυξέλλες ως εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής ΜΚΟ Caritas, βλέπει πολλές ομοιότητες ανάμεσα στα γεγονότα της Ισλανδίας και τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο.

«Στην Κύπρο, το μέγεθος του τραπεζικού τομέα ήταν 8 φορές μεγαλύτερο του ΑΕΠ της χώρας. Στην Ισλανδία ήταν 14 φορές μεγαλύτερο. Ήταν απολύτως αδύνατο να μπορέσει κάποιος να το σώσει» δήλωσε στον euobserver.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας επέβαλε άμεσα περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, ώστε να εμποδίσει τους ξένους επενδυτές να βγάλουν τα χρήματά τους από τη χώρα. Ο Όμαρσον θεωρεί ότι ακόμα και σήμερα η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε μία εύθραυστη ισορροπία καθώς οι ξένες επενδύσεις, που αντιπροσωπεύουν το μισό του ΑΕΠ είναι ακόμα παγωμένες.

Ωστόσο, σχολιάζει η διαδικτυακή πύλη, μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Ισλανδία και την Κύπρο είναι ότι η δεύτερη δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της όπως έκανε η πρώτη.

«Η ανάκαμψή μας είναι τυπικό παράδειγμα ανόρθωσης που βασίστηκε στην υποτίμηση του νομίσματος. Μετά την υποτίμηση οι εξαγωγές μας έγιναν περισσότερο ανταγωνιστικές αλλά και ο τομέας των υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός δέχθηκε ώθηση καθώς οι τιμές έπεσαν. Δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε ποιος πλήρωσε για όλα αυτά: ήταν οι πολίτες στην Ισλανδία γιατί ο πληθωρισμός διπλασιάστηκε ενώ οι μισθοί παρέμειναν οι ίδιοι. Δεν είχαμε υψηλή ανεργία αλλά χαμηλούς μισθούς» τόνισε ο Oμαρσον.

Επίσης ο Γκούλφι Μάγκνουμσον καθηγητής Οικονομικών, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της χώρας το 2009 και 2010, δήλωσε στον euobserver ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που είχε επιβάλει η Ισλανδία ήταν «λιγότερο δραματικοί» από αυτούς που έχουν επιβληθεί σήμερα στην Κύπρο.

«Πιθανόν θα είναι πιο εύκολο για την Κύπρο να άρει τους περιορισμούς γιατί μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της ΕΚΤ. Παρά ταύτα οι σημερινοί περιορισμοί στην Κύπρο βλάπτουν πολύ περισσότερο την εγχώρια οικονομία σε σχέση με τους περιορισμούς που είχαμε επιβάλει τότε» σημείωσε ο Mάγκνουσον.

SHARE