ΙΟΒΕ: Δραματική επιδείνωση της οικονομίας τον Απρίλιο – Σε χαμηλά 16 μηνών το κλίμα

dangerΣε χαμηλό 16 μηνών υποχώρησε το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, γεγονός που καταδεικνύει τη δραματική επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα επιδεινώθηκε σημαντικά τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στις 92,7 μονάδες (από 96,8).

Οπως αναφέρει το Ιδρυμα στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας για τον Απρίλιο, οι επιχειρηματικές προσδοκίες αποτυπώνονται δυσμενέστερες στη Βιομηχανία, ενώ βελτιώνονται οριακά μετά από 3 μήνες υποχώρησης στο Λιανικό Εμπόριο, στις Υπηρεσίες και στις Κατασκευές. Όμως είναι καθοριστική για το δείκτη η πτώση σχεδόν 10 μονάδων που καταγράφεται στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς η πολύ μεγάλη αύξηση που είχε σημειωθεί μετεκλογικά το Φεβρουάριο ήδη περιορίζεται στο μισό.

Είναι φανερό ότι η διατήρηση της αβεβαιότητας αναφορικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και το περιεχόμενο μιας δυνητικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές περιορίζει την αρχική μετεκλογική αισιοδοξία που είχε καταγραφεί στα νοικοκυριά, και όχι στις επιχειρήσεις. Η εξέλιξη του δείκτη προοιωνίζεται αρνητική εξέλιξη και στο ρυθμό μεταβολής της οικονομικής δραστηριότητας ενώ είναι λογικό ότι, όσο διατηρείται η αβεβαιότητα για μια δυνητική συμφωνία, θα επηρεάζεται και το γενικότερο οικονομικό κλίμα.

Αναλυτικότερα:

– Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνονται, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αυξάνεται οριακά και τις εκτιμήσεις για τις αρνητικές παραγγελίες και τη ζήτηση να αμβλύνονται ελαφρά. Να σημειωθεί ότι σε διαφορετική έρευνα η Markit τοποθετεί τον δείκτη PMI σε χαμηλό 22 μηνών.

– Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά περισσότερο εκείνες για τη βραχυπρόθεσμη βελτιώνονται, ενώ αντίθετα οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βαίνουν ελαφρώς δυσμενέστερες.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κερδίζουν έδαφος, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ταυτόχρονα αναχαιτίζεται η ρευστοποίηση των αποθεμάτων.

Στις Κατασκευές, καταγράφονται λιγότερο δυσμενείς εκτιμήσεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, με τις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις τόσο για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού όσο και για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και για την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται ραγδαία, ενώ περιορίζεται και η πρόθεση για αποταμίευση.

Πτώση στις προβλέψεις για νοικοκυριά, ανεργία

Αναλυτικά, σε επίπεδο χωρών, η Ελλάδα επανέρχεται στην πρώτη θέση απαισιοδοξίας στην Ε.Ε., η Βουλγαρία ακολουθεί δεύτερη (-32,8 μονάδες από -33,2), ενώ έπονται η Ουγγαρία (-23,6 μονάδες από -23), η Κροατία (-22 μονάδες από -23,5) και η Κύπρος, η οποία καταγράφει μεγάλη άνοδο (-21,9 από -31,9).

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνονται αισθητά τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεταιστις -29 μονάδες (από -19,5). Το ποσοστό των πολιτών που αναμένουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης ανήλθε έντονα, στο 44% (από 33%), ενώ το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν το αντίθετο μειώθηκε στο 13% (από 16%). Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και ευρωζώνη διαμορφώνονται στο +0,8 και στο -1,2.

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες διαμορφώνεται τον Απρίλιο στις -74,2 μονάδες (από -72,8). Το 72% (από 67%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, έναντι 9-10% το οποίο και πάλι τη θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -1,3 και -5,8 μονάδες αντίστοιχα.

Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνεται σημαντικά τον Απρίλιο, κινούμενος στις +33,4 μονάδες (από +16,3). Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει ελαφρά ή αισθητή άνοδο της ανεργίας αυξάνεται στο 52% (από 37%), με το 13% (από 22%) των ερωτηθέντων να αναμένει το αντίθετο. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και ευρωζώνη κινούνται στις +8,5 και +10 μονάδες.

SHARE