Θύελλα στη Deutsche Bank – Καθαιρέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος για σκάνδαλα

 

Η Deutsche Bank, καθαίρεσε την ηγεσία της τη Κυριακή, τοποθετώντας τον Βρετανό Τζον Κράιαν επικεφαλής της σε αντικατάσταση του ‘Ανσου Τζάιν μόλις δύο εβδομάδες αφού του είχε δώσει περισσότερο έλεγχο για να αναδιοργανώσει τη τράπεζα.
Aιφνιδιαστικά “παραιτήθηκε” και ο δεύτερος διευθύνων σύμβουλος Γιούργκεν Φίτσεν.

Ο κ. Τζιάιν θα αφήσει τη θέση του στα τέλη Ιουνίου, ενώ ο κ. Φίτσεν θα εγκαταλείψει την τράπεζα τον Μάιο του 2016, μετά το ετήσιο συνέδριο μετόχων.

Άνσου Γιάιν και Γιούργκεν ΦίτσενΗ παραίτηση των δυο  CEOs έρχεται εν μέσω μειωμένης κερδοφορίας αλλά και στον απόηχο μιας σειράς σκανδάλων που σπίλωσαν το όνομα του τραπεζικού κολοσσού. Μεταξύ άλλων, η Deutsche Bank υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εμπλοκή της στη χειραγώγηση του βαρυσήμαντου διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

Η φήμη της τράπεζας επλήγη επίσης από αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πριν από λίγες ημέρες, η τράπεζα φέρεται να άρχισε εσωτερική έρευνα για καταγγελίες περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος από ρώσους πελάτες, με τις ύποπτες συναλλαγές να φτάνουν τα 6 δισεκ. δολάρια.

 Η Deutsche Bank έχει δώσει αγώνα για να επανορθώσει την εικόνα της που αμαυρώθηκε από μια σειρά κανονιστικών και νομικών προβλημάτων που συμπεριλαμβάνουν έρευνες για κατηγορίες χειραγώγισης επιτοκίων αναφοράς, λανθασμένη πώληση παραγώγων, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρημάτων.

Το βιογραφικό του Κράιαν

Ο Κράιαν, 54, ήταν μέλος της επιτροπής ελέγχου της τράπεζας από το 2013 και πρώην οικονομικός διευθυντής της UBS. Θα αντικαταστήσει τον Τζάιν, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί στις 30 Ιουνίου, και θα απομείνει ως μοναδικός διευθύνων σύμβουλος όταν ο συναρμόδιος διευθύνων σύμβουλος, Γιέργκεν Φίτσεν, φύγει του χρόνου, είπε η τράπεζα.

Ο Κράιαν, που ξεκινά την 1η Ιουλίου, είχε σημαίνοντα ρόλο στα σχέδια για την αναδιοργάνωση της στρατηγικής της τράπεζας, και δεν θεωρείται ότι θα κάνει μεγάλες αλλαγές σ’ αυτήν, είπε ανώτατη πηγή της τράπεζας στο Ρόιτερς.

“Το μέλλον μας θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας σε στρατηγική, πόσο εντυπωσιάζουμε τους πελάτες μας και πόσο μειώνουμε την πολυπλοκότητα”, είπε σε ανακοίνωση της τράπεζας.

SHARE