Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έκκληση στην Ευρώπη για βοήθεια με το μεταναστευτικό – Η Ελλάδα δεν είναι αποθήκη ψυχών

tsipras

“Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπερβαίνει την Ελλάδα. Έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις εξαιτίας της κατάρρευσης των χωρών προέλευσης, όπως η Συρία. Το πρόβλημα καλούνται πια να αντιμετωπίσουν οι χώρες υποδοχής” δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για τη διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στο θέμα αυτό θα φανεί, είπε ο πρωθυπουργός, εάν η αλληλεγγύη είναι ευχολόγια και εξαντλείται στο δανεισμό με δυσμενείς όρους ή έχει πραγματική βάση.

Δεν μπορεί οι χώρες υποδοχής να αντιμετωπίζονται ως αποθήκες ψυχών, ούτε η Μεσόγειος  μπορεί να μετατραπεί σε ένα μεγάλο νεκροταφείο, ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι τα σύνορα πρέπει να ελέγχονται.

Η Ελλάδα είπε ο πρωθυπουργός είναι το σύνορο της Ευρώπης και δέχεται τεράστιες ροές και δη προσφυγικές. Θα φανεί πόσο υπάρχει η προοπτική για μια Ευρώπη αλληλεγγύης επέμεινε ο πρωθυπουργός ή αν ο καθένας θα κοιτάει τα σύνορά του.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία διότι από εκεί δεχόμαστε 2 εκ. πρόσφυγες και τόνισε ότι η ίδια συζήτηση πρέπει να υπάρξει και με άλλες χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι ροές των μεταναστών-προσφύγων υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας και έχουμε εξαιρετική δυσκολία να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Εμείς θέλουμε και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπους από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την ΕΕ είπε ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:00, μετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

 

 ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιείται στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, με θέματη διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός για Θέματα Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Δημήτρης Βίτσας και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

SHARE