Πάει πίσω 30-50 χρόνια το ελληνικό χρέος με μείωση επιτoκίων! – Οριστική απόφαση το φθινόπωρο

 

Reuters: Η ΕΕ ετοιμάζεται για την «Μεγάλη Επιμήκυνση» από 30 έως 50 χρόνιαΤην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, δίχως νέο «κούρεμα», αλλά με επέκταση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης από 30 σε 50 χρόνια και περαιτέρω μείωση ορισμένων επιτοκίων ετοιμάζει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται ως πηγές αξιωματούχους της Ε.Ε.

Το πρακτορείο σημειώνει πως ένας από τους λόγους πίσω από την επιτυχία της επιστροφής στις αγορές την Πέμπτη ήταν η γενικευμένη προσδοκία των επενδυτών πως η Ευρώπη θα διευκολύνει την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Ερωτηθείς από το Reuters για το μέγεθος του ελληνικού χρέους και την όλη πρακτική επιμήκυνσης των δανείων, πηγή της Ε.Ε. απάντησε με ερώτημα, ρωτώντας με νόημα ποιος ήταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας που αποπλήρωσε το χρέος του Λονδίνου προς τις ΗΠΑ για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η απάντηση είναι ο Τόνι Μπλερ, περισσότερα από 60 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Μάλιστα, η Βρετανία ακόμα έχει χρέος προς την Ουάσιγκτον που εκκρεμεί από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε η πηγή.

Το ζήτημα του χρέους αναμένεται να τεθεί επισήμως επί τάπητος μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 από την Eurostat στα τέλη Απριλίου. Το Eurogroup έχει τοποθετήσει την έναρξη της συζήτησης το φθινόπωρο, ωστόσο η Αθήνα επιδιώκει να θέσει το ζήτημα πριν το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται πως, βάσει της συμφωνίας Eurogroup-ΔΝΤ από το Νοέμβριο του 2012, οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευθεί πως θα στηρίξουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εφόσον η χώρα μας τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Κατά τη συμφωνία, το χρέος της Ελλάδας πρέπει να καταπέσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και «σημαντικά κάτω» από το 110% το 2022.

SHARE