Ο ΠΟΥΤΙΝ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΛΑΚΑ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ

 

UPD: ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΌΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ. . Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα ύψους 3-5 δισ. ευρώ από τα κέρδη του «ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου, που αναμένεται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στο δημοσίευμα του γερμανικοού Spiegel.

«Είναι φυσικό ότι το ζήτημα για την ενεργειακή συνεργασία τέθηκε. Είναι φυσικό ότι με το πέρας των συνομιλιών κορυφής συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα υπάρξει επεξεργασία όλων των ζητημάτων, που σχετίζονται με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια, διότι ουδείς την ζήτησε».

 

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ SPIEGEL

Spiegel:  Η Ρωσία σχεδιάζει να καταθέσει άμεσα στην Ελλάδα μια προκαταβολή των κερδών του αγωγού φυσικού αερίου που σχεδιάζει να περάσει από την Τουρκία και την Ελλάδα, με σκοπό να διανείμει το ρωσικό αέριο στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη, αποκαλύπτει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Η ενεργειακή συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, ακόμα και την ερχόμενη Τρίτη, αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται πηγή από την ελληνική κυβέρνηση. Η ίδια πηγή, υπολογίζει την προκαταβολή προς την Ελλάδα από 3 έως 5 δισ. δολάρια. 
Τα χρήματα από τη Ρωσία, τα οποία η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει όταν ο αγωγός τεθεί σε λειτουργία γύρω στο 2019, βάσει των υπολογισμών, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια βαθιά ανάσα για τη χώρα, που απειλείται με χρεοκοπία, σημειώνουν αναλυτές, ενώ το Spiegel σχολιάζει πως αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των διαπραγματεύσεων.
ΕΙΡΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ο Β.Σόιμπλε  δήλωσε ευτυχής(!)  για την Ελλάδα, προφανώς γιατί θα πάρει χρήματα από τη Μόσχα, όπως έγραψε το Spiegel, αλλά   πρόσθεσε όμως ότι η συμφωνία αυτή δεν θα έλυνε τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

«Είμαι ευτυχής γι’ αυτό για την Ελλάδα. Όμως δεν πιστεύω ότι αυτό θα έλυνε τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της προς τους ευρωπαίους εταίρους της». 

 ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ BANKWARS ΕΓΡΑΨΕ…

 

Τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα μέχρι τη μεγάλη συμφωνία Ελλάδας – δανειστών του Ιουνίου; Μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο παλιό πρόγραμμα; Τίποτα δεν αποκλείεται, δεδομένων των πιέσεων που ασκούνται στην Ελλάδα από ΗΠΑ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ, Γερμανία. Συμφωνία μέχρι το τέλος του μηνός Απριλίου, εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με δήλωσή του στο Ρώυτερς την Πέμπτη…

 

...Αν όμως «δεν», επειδή υπάρχουν και πληρωμές που η Ελλάδα πρέπει να κάνει μέσα  στον Μάιο (έντοκα γραμμάτια, 763 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ…), οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΚΑΒΑΝΤΖΑ – ΥΠΟΣΧΕΣΗ  3 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 5 δις…

 

…Σχετικό και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΑΓΟΡΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα με τίτλο «”Αγωγός” ρευστότητας από Μόσχα!»,  η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει ότι θα πάρει άμεσα, εντός της επόμενης εβδομάδας, πρoκαταβολή ύψους 3 έως 5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία για τον «Greek Stream», την επέκταση δηλαδή του «Turkish Stream» εντός του ελληνικού χώρου.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο ποσό θα μας «βγάλει» έως τον Ιούνιο, δίνοντας έτσι πολύτιμες ανάσες στα δημόσια ταμεία αλλά και πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

 

SHARE