Η Ντόρα ξεσπάθωσε κατά του Γ.Στουρνάρα για τους φόρους στο πετρέλαιο και… γενικώς

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας βάζει οριστικό τέλος στο θέμα της μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης λίγες ημέρες πριν από τη νέα κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα. δηλώνοντας στην «Καθημερινή»: «Δεν είναι ώρα για μείωση φόρων. Δεν έχουμε πετύχει ακόμη πρωτογενές πλεόνασμα. Είμαστε στον σωστό δρόμο, έχουμε καλύψει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά απέχουμε ακόμη από τον τελικό στόχο. Θα ήταν λάθος να θέσουμε τέτοιο ζήτημα τώρα. Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης όπως έχει χαραχθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Οικονομικών». Κακώς διέψευσε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο ο Γ.Στουρνάρας, επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Έκανε επίσης λόγο για λάθος φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο μας έχει επιβληθεί,

 

Ο Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μπορεί τα έσοδα από την εξομοίωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης να μειώθηκαν την περίοδο 2012-2013 κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περίοδο 2011-2012, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι στη νέα χειμερινή περίοδο (από τον Οκτώβριο του 2013) τα έσοδα θα αυξηθούν.

Τα μειωμένα έσοδα από την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των καυσίμων οφείλονται κατά κύριο λόγo στη μείωση της κατανάλωσης λόγω της αδυναμίας των νοικοκυριών να προμηθευτούν πετρέλαιο, στο μεγάλο «στοκάρισμα» πετρελαίου θέρμανσης με χαμηλότερη τιμή και στις καλές καιρικές συνθήκες που λειτούργησαν ευνοϊκά για τους καταναλωτές όχι όμως και για τα δημόσια ταμεία.

Πάντως, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι καταπολεμήθηκε το λαθρεμπόριο. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι τα προηγούμενα χρόνια διοχετεύονταν στην αγορά ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που προορίζονταν για άλλες χρήσεις.

Ο κ. Στουρνάρας σημειώνει:
«Οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εξισώθηκαν για να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο. Αν μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το θέρμανσης, θα ανοίξουμε πάλι ένα παράθυρο στους λαθρεμπόρους. Μπορούμε να εξετάσουμε απλοποίηση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, αλλά όχι μείωση ΕΦΚ. Σημειώνω ότι πέρυσι δεν απορροφήθηκε το ποσό που είχε διατεθεί από τον προϋπολογισμό για επίδομα θέρμανσης».

Ένας ακόμα λόγος που δεν μπορεί να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι ότι η εξίσωση έγινε στο κατώτατο επιτρεπτό από την Ευρωπαϊκή Ενωση επίπεδο για το πετρέλαιο κίνησης.
Δηλαδή, δεν μπορεί πλέον να μειωθεί ο ενιαίος ΕΦΚ, παρά μόνο εάν αποφασισθεί η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς. Κάτι που σημαίνει ότι άλλο ΕΦΚ θα έχει το πετρέλαιο θέρμανσης και άλλο το πετρέλαιο κίνησης. Μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε την κερκόπορτα του λαθρεμπορίου.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «όταν εξισώσαμε τους ΕΦΚ, το κάναμε στο κατώτατο επιτρεπόμενο επίπεδο για το πετρέλαιο κίνησης».

Απλοποίηση κριτηρίων

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών εξετάζουν την απλοποίηση των κριτηρίων και των διαδικασιών για τη χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης. Μάλιστα το υπουργείο αναγκάσθηκε να στείλει επιστολές σε 140.000 δικαιούχους ώστε να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

 

η κ. Μπακογιάννη ανέφερε για τη φορολογία ότι «δεν αντέχει σίγουρα άλλο ο πολίτης. ΦΑΠ 2011, ΦΑΠ 2012 και χαράτσι, όπως και να το βάλει, και με δόσεις, και με κάρτα, όπως και να το βάλει, είναι στα όρια του».

«Κάνω μάχη για το φόρο πετρελαίου. Ήμουν σίγουρη ότι δεν θα εισπραχθεί λόγω έλλειψης κατανάλωσης. Κακώς διέψευσε ο κ. Στουρνάρας ότι δεν θα μειωθεί ο φόρος. Η χώρα χρειάζεται πραγματική φορολογική επανάσταση, φόροι ανάλογα με τα εισοδήματα (…) Θα πιέσω για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο με όλες μου τις δυνάμεις» τόνισε.

Πρέπει να κερδηθεί η μάχη της φοροδιαφυγής

«Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη της φοροδιαφυγής αλλά πώς αν βλέπουμε ακόμη περιπτώσεις ακραίας φοροδιαφυγής; Πρέπει να ζητάμε αποδείξεις. Ο φόρος της εστίασης έπεσε, ωστόσο η αγορά δεν έχει ανταποκριθεί στο σημείο που έπρεπε να ανταποκριθεί» σημείωσε η βουλευτής.

Όσον αφορά τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, τη χαρακτήρισε ως λάθος, διευκρινίζοντας όμως ότι μας έχει επιβληθεί «γιατί οι ξένοι σου λενε δεν πλήρωνες φόρους». «Αυτό έχει επιφέρει πραγματικά βίαιες αντιδράσεις, με τα γνωστά υποζύγια μισθωτούς και συνταξιούχους. Άνεργο νέος με 700 ευρώ έχει ακίνητο κληρονομιά και πρέπει να πληρώσει φόρους» τόνισε.

Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι πρέπει να κερδηθεί η μάχη της φοροδιαφυγής. «Πρέπει να βάλουμε ιδιώτες λογιστές στο φορολογικό μηχανισμό. Χρειαζόμαστε 500 νέα παιδιά με πλάκα τα γαλόνια και με πτυχία να μπουν στο φορολογικό μηχανισμό και να κάνουν δουλειά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή είναι λάθος η συζήτηση για νέο πακέτο βοήθειας

«Έκανα ερώτηση για τη σύμβαση για τα Λαχεία και δεν πήρα ποτέ απάντηση, και μετά ζήτησα την αντικατάστασή μου από την επιτροπή Οικονομικών για να μην προκαλέσω πρόβλημα» σημείωσε, προσθέτοντας με νόημα ότι «οι βουλευτές δεν είναι πιόνια».

Η βουλευτής δήλωσε ότι τα μνημόνια έχουν αδυναμίες, ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή είναι λάθος η συζήτηση για νέο πακέτο βοήθειας εφόσον το υφιστάμενο πακέτο είναι σε ισχύ. Πρόσθεσε ότι πρέπει να πιέσουμε την τρόικα σε ό,τι είναι λάθος.

«Τα καλά νέα
είναι το πλεόνασμα ελπίζουμε να παει μέχρι τέλους του χρόνου έτσι. ώστε να μπούμε στο έρημο το 2014 με κάποιες καλύτερες συνθήκες» τόνισε η βουλευτής.

SHARE