Η Κύπρος βγήκε στις αγορές – Αντλήθηκε ένα δισ. ευρώ με απόδοση 4% – Αναβάθμιση τραπεζών

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η σημερινή δεύτερη έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, μετά τον αποκλεισμό της τον Μάιο του 2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε πριν λίγο το κρατικό κανάλι ΡΙΚ, αντλήθηκε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αγορά ομολόγων 7ετούς διάρκειας, με ονομαστικό επιτόκιο 3,87% και απόδοση 4%. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 5 το απόγευμα. Η προσφορά άγγιξε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Κύπρος βγήκε για πρώτη φορά στις αγορές τον περασμένο Ιούνιο, με 5ετές ομόλογο 750 εκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 4,75% και απόδοση 4,85%.

Η σημερινή έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές επιβεβαιώνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην κυπριακή οικονομία, δήλωσε ο Kύπριος Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Η Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου στο CCC από CC και της Ελληνικής Τράπεζας σε B-, με σταθερό Outlook, από CCC. 
Την ίδια στιγμή, η Fitch αναβάθμισε το Viability Rating (VR) της Τράπεζας Κύπρου σε CCC από CC  και της Ελληνικής Τράπεζας σε B- από CCC. Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας αναβαθμίστηκε στο B από C.
Ο οίκος σημειώνει ότι οι αναβαθμίσεις αντανακλούν κυρίως τα βελτιωμένα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» μετά την ολοκλήρωση των εκδόσεων και τα στοιχεία καλύτερων δυναμικών στις καταθέσεις εν μέσω της σταδιακής χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων, με τις αρχές να προχωρούν στην πλήρη άρση των ελέγχων στις αρχές του Απριλίου.

SHARE