Η Κομισιόν πέταξε το γάντι στη Γερμανία με την ενιαία αρχή εκκαθάρισης τραπεζών – Η ώρα της αλήθειας για την ευρωζώνη

Η ώρα της αλήθειας για την ευρωζώνη πλησιάζει, με την δημιουργία της τραπεζικής ένωσης να αποτελεί το κεντρικό σημείο των προσπαθειών της ευρωζώνης να τραβήξει μια γραμμή στα προβλήματα χρέους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι απειλές για διάλυση της νομισματικής ένωσης, αναφέρει άρθρο της Wall Street Journal.

Η δημιουργία της ευρωπαϊκής αρχής για την εποπτεία των τραπεζών, οι νέα κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ και η συμφωνία για την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών της ευρωζώνης, είναι σημαντικά επιτεύγματα, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα και όσοι παραπονιούνται για αργή πρόοδο, υποτιμούν το μέγεθος όσων πρόκειται να γίνουν.
Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν, ανακοίνωσε το πλάνο της για την ενιαία αρχή εκκαθάρισης των τραπεζών, η οποία δίνει ενισχυμένες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός στο οποίο είναι αντίθετη η Γερμανία.
Πρόκειται για μια αξιοπρόσεκτη επιθετική πολιτική από τον αρμόδιο Επίτροπο Michel Barnier, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν, ότι η ενιαία αρχή εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της τραπεζικής ένωσης, στην οποία συμφώνησαν τα μέλη της ευρωζώνης κατά τις δύο Συνόδους Κορυφής της περασμένης χρονιάς.  Ωστόσο το Βερολίνο εκφράζει τις αντιρρήσεις του. Η πρόταση της Κομισιόν, παρουσιάστηκε ενόψει των αναθεωρήσεων για 130 μεγάλες τράπεζες από την ΕΚΤ, η οποία θα αναλάβει την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος το 2014.
Αυτές οι αναθεωρήσεις, σε συνδυασμό με τα stress test που θα ακολουθήσουν, θα αποτελέσουν μια καθοριστική στιγμή για την κρίση χρέους. Πρόκειται για την πρώτη και ίσως την τελευταία ευκαιρία να αποκατασταθεί η παγκόσμια εμπιστοσύνη απέναντι στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, σημειώνει η εφημερίδα.
Αν πραγματοποιηθούν σωστά, οι αναθεωρήσεις είναι βέβαιο ότι καταδείξουν τις κεφαλαιακές ανεπάρκειες του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση τα τελευταία χρόνια, η πιστωτική ποιότητα επιδεινώνεται.
Σε Ελλάδα και Ιρλανδία, τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, φτάνουν το 21% και 16% αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, ενισχύεται η παγκόσμια ανησυχία για τους ισολογισμούς των τραπεζών, με φόντο τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ.
Το Βερολίνο φοβάται ότι η πρόταση της Κομισιόν, απλώς θα δώσει την ευκαιρία στις εθνικές αρχές να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους, με την ελπίδα ότι οι Βρυξέλλες θα σπεύσουν να σώσουν τις τράπεζες.
Ευτυχώς για το Βερολίνο, η πρόταση της Κομισιόν είναι προδήλως λανθασμένη, σημειώνει η Wall Street Journal, καθώς αντίκειται σε διάφορους κανόνες οι οποίοι έχουν θεσπιστεί για να προστατεύουν την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.  Ωστόσο, γίνεται σαφές πως έτσι ή αλλιώς οι Βρυξέλλες πέταξαν το …γάντι στο Βερολίνο.
SHARE