“Η Ελλάδα επιστρέφει στην ομαλότητα” λέει το Bloomberg

Την επιστροφή της Ελλάδας στην ομαλότητα μετά από μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης επισημαίνει το Bloomberg. «Οι μαρμάρινες πλάκες αντικαταστάθηκαν στην πλατεία Συντάγματους στην Αθήνα, το σημείο όπου δόθηκαν μάχες σώμα με σώμα μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα», αναφέρει στην εισαγωγή του το πρακτορείο.

Επισημαίνει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας αντικατέστησε τελικά το παράθυρο στο γραφείο του στον 6ο όροφο του κτιρίου του υπουργείου Οικονομικών που βλέπει προς την πλατεία και το οποίο είχε χτυπηθεί από αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης το 2010.

«Αλλαξα το παράθυρο, διότι αποφάσισα ότι η εποχή αυτή έχει τελειώσει», δήλωσε ο Ελληνας υπουργός, σε συνέντευξή του, ο οποίος είχε αφήσει το θρυμματισμένο παράθυρο ως «ενθύμιο» των διαδηλώσεων.

Οι αισθητικές αλλαγές γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης σηματοδοτούν την ανάδυση της Ελλάδας από την κρίση που έκανε την Αθήνα απασφαλισμένη βόμβα χρέους για την Ευρώπη. Νωρίτερα, αυτό το μήνα η χώρα έκανε την πρώτη έξοδό της στις αγορές ομολόγων τέσσερα χρόνια μετά, δίνοντας τέλος σε μία περίοδο που διασώθηκε δύο φορές και πέτυχε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ.

Καθώς η χώρα παρέπαιε στο χείλος της πολιτικής και οικονομικής αβύσσου, το Σύνταγμα, όπου βρίσκονται η Βουλή, πολυτελή ξενοδοχεία, γραφεία και τα Μακ Ντόναλντς, χρησίμευε ως σκηνικό για αναφορές που παρέπεμπαν σε χάος.

Τώρα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σχεδιάζει την επιστροφή στην ομαλότητα σε μία πόλη, η οποία το 2010 χαρακτηρίστηκε η πιο ακατάλληλη για να διαμένει κανείς, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ερευνών.

«Δεν μπορούμε να παραδοθούμε στη μοιρολατρία. Πρέπει να προωθήσουμε την Αθήνα», είπε ο Καμίνης.

Ενώ το κέντρο έχει 664.000 κατοίκους, οι 3,8 εκατ. κάτοικοι της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής καλύπτουν το 1/3 και πλέον του πληυθσμού της χώρας και συνεισφέρουν περισσότερο του ημίσεος του ΑΕΠ. Ο δείκτης ανεργίας στην Αττική εφτασε το 28% σττο τέλος του 2013 από το 6,8% που ήταν το 2008. Παράλληλα, οι άστεγοι φτάνουν το 25% κατά την τριετία 2009 – 2011, ενώ στο 32% των καταστημάτων του κέντρου ήταν άδεια.

Για την Αθήνα η ανάκαμψη εξαρτάται από την προσέλκυση τουριστών στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς της χώρους, όπως ο Παρθενώνας. Οι επιχειρήσεις γύρω από το Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένου και του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, πλήρωσαν για την ανακαίνιση που ξεκίνησε την περσινή χρονιά. Ενώ το 2013 ήταν μία χρονιά ρεκόρ τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα, με 18 εκατομμύρια επισκέπτες, τα κέρδη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ήταν μόνο στο 2.5%.

Εν συνεχεία, το δημοσίευμα αναφέρεται στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, τη βελτίωση των θαλάσσιων μεταφορών στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς και στις δράσεις που προετοιμάζονται με στόχο να ομορφύνουν και να κάνουν την πόλη πιο λειτουργική όπως το project «Rethink Athens», με χρηματοδότηση 92 εκατ. ευρώ από την ΕΕ που θα ενώνει το Σύνταγμα με την Ομόνοια, ενώ με γραμμές του τραμ θα ενώνονται επίσης το Μουσείο της Ακρόπολης με το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σε άλλο σημείο το άρθρο κάνει λόγο για τις αποκρατικοποιήσεις, με την ανάπλαση του Ελληνικού από τη Lamda Development, την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, καθώς επίσης και τη δημιουργία Λυρικής Σκηνής και Βιβλιοθήκης από το Ίδρυμα Νιάρχου στο Δέλτα Φαλήρου.

Τέλος, το Bloomberg δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα λεγόμενα hot spots του κέντρου της Αθήνας. «Το Tailor Made είναι ένα κοκτέιλ μπαρ και καφετέριες στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, μία περιοχή γνωστή για τις βιοτεχνίες ενδυμάτων της. Η πλατεία οφείλει το όνομά της στην εκκλησία που γειτνιάζει, και το σημείο έχει γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια των Αθηναίων που επιστρέφουν στο κέντρο της πόλης.

 

SHARE