Η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της – Ψυχραιμία συστήνει ο Ραχόι

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Καταλονία, καθώς η Βουλή ψήφισε υπέρ της μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας.  Ψυχραιμία συστήνει ο Ραχόι και δηλώνει ότι θα αποκατασταθεί η τάξη.

Το αίτημα ανεξαρτησίας κατατέθηκε από τα κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Στο τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η μυστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε και το «ναι» επικράτησε συντριπτικά. Συγκεκριμένα, τα «ναι» ήταν 70, τα «όχι» 10, ενώ υπήρξαν και δυο λευκά.

Το ψήφισμα ζητά από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Τη στήριξη της Γερουσίας στην πρόταση για ενεργοποίηση του άρθρου 155 για την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας, ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας της ισπανικής Γερουσίας βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να αποφασίσει εάν θα επικυρωθούν τα μέτρα που ζητεί η κυβέρνηση για να θέσει, κατ’ εφαρμογήν του Άρθρου 155 του Συντάγματος, υπό τον έλεγχό της την Καταλονία και να καθαιρέσει την τοπική κυβέρνηση που προωθεί την ανεξαρτησία.

Η ολομέλεια ξεκίνησε στις 11.00 ώρα Ελλάδος και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, καθώς το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία για να εγκρίνει την εφαρμογή του Άρθρου 155.

  Πρόταση για ανεξαρτησία της Καταλονίας κατέθεσαν οι αυτονομιστές

Κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατέθεσαν πρόταση στο περιφερειακό κοινοβούλιο να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία και να ανακηρύξει τη Δημοκρατία της Καταλονίας, αν και δεν είναι σαφές αν το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia.

Η πρόταση κατατέθηκε από βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP που διαθέτουν μαζί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Καταλονία: Καμία απόφαση από την τοπική Βουλή – Ηξεις – αφίξεις από τον Κάρλες Πουτζδεμόν

 

SHARE