ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Νέες διαπραγματεύσεις στις 20 Νοεμβρίου

kypriako

upd: Στη Γενεύη στις 20 Νοεμβρίου συνεχίζεται η διαπραγμάτευση επί του εδαφικής πτυχής του Κυπριακού.  Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στον Mont Pelerin της Ελβετίας καταγράφηκε αξιοσημείωτη πρόοδος στη συζήτηση των κριτηρίων. Επί του παρόντος δεν τέθηκε θέμα πολυμερούς διάσκεψης και πολύ περισσότερο καθορισμού ημερομηνίας.

Οι δύο  ηγέτες Νίκος Αναστασιαδης και Μουσταφά Ακιντζί επικεντρώθηκαν στην προσπάθεια να επιτύχουν συμφωνία ή και πρόοδο σε τρία βασικά κριτήρια επί του εδαφικού: Τον αριθμό επιστροφής προσφύγων, το ποσοστό εδαφών και το ποσοστό της ακτογραμμής.

 

ΧΘΕΣ…

Ηνωμένα Έθνη: “Σημαντική πρόοδος” στο Κυπριακό

Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο ελβετικό θέρετρο.

Σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, αναφέρεται πως “ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχαν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν από τις 7 του Νοέμβρη υπό την αιγίδα των ΗΕ”.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών, προστίθεται, το κεφάλαιο για το εδαφικό και όλα τα άλλα θέματα συζητήθηκαν αλληλένδετα.

Σημειώνεται πως με αίτημα “του Ελληνοκύπριου ηγέτη κ. Αναστασιάδη, αποφασίστηκε από τους δυο ηγέτες να υπάρξει μια διακοπή και επανασύγκληση στη Γενεύη την Κυριακή, στις 20 Νοεμβρίου 2016, για συνέχιση των διαβουλεύσεων στο Μοντ Πελερέν”.

Αναφέρεται επίσης πως οι δυο ηγέτες για μια ακόμη φορά επιθυμούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στην Κυβέρνηση της Ελβετίας για τη γενναιοδωρία και την φιλοξενία της και για την ανεκτίμητη υποστήριξη που παρασχέθηκε σε αυτούς και τις ομάδες τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE