Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: 3+1 μύθοι για τα δίκτυα και τις κεραίες

Είναι πια καιρός, το 2018 να ξεχωρίσουμε τους σοβαροφανείς μύθους που κυκλοφορούν σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, από τα επιστημονικά δεδομένα. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι που φουντώνουν κατά καιρούς, μεταξύ των οποίων και οι διάφορες επιπτώσεις, στην υγεία και τη συμπεριφορά, από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν κεραίες και κινητά. Οι ειδικοί, όταν τους δίνεται η ευκαιρία, προσπαθούν να θέσουν τα πράγματα στην επιστημονική βάση τους, καταρρίπτοντας τους μύθους που κυκλοφορούν. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν προκύψει επιστημονικές αποδείξεις μέχρι στιγμής –σχεδόν 30 χρόνια χρήσης της κινητής τηλεφωνίας–  ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία.

Πρώτος μύθος: Περισσότερες κεραίες κινητής, υψηλότερη εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Πραγματικότητα: Στα πυκνά δίκτυα κεραιών, η εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στα αραιότερα. Τα πυκνότερα δίκτυα κεραιών εκπέμπουν χαμηλότερη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, καθώς διαθέτουν κεραίες μικρότερης εμβέλειας που λειτουργούν με χαμηλή ισχύ για να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά τις ανάγκες των χρηστών στην περιοχή που καλύπτουν.

Δεύτερος μύθος: Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας εκπέμπουν υψηλή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και συγκεκριμένα υψηλότερη ακτινοβολία από κάθε άλλη κεραία εκπομπής σήματος.

Πραγματικότητα: Οι κεραίες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών εκπέμπουν υψηλότερη ακτινοβολία, η οποία φθάνει στον άνθρωπο παρά την απομακρυσμένη εγκατάστασή τους. Το 15% της ούτως ή άλλως μηδαμινής ακτινοβολίας που δέχεται ο άνθρωπος από τεχνικές πηγές εκπομπής προέρχεται από το κινητό τηλέφωνο. Το 30% της ακτινοβολίας που δέχεται ο άνθρωπος προέρχεται από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και το υπόλοιπο 70% από διάφορους σταθμούς, μετεωρολογικούς, στρατιωτικούς κτλ.

 

Τρίτος μύθος: Αν οι κεραίες εγκατασταθούν στα βουνά, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μειώνεται.

Πραγματικότητα: Όσο μακρύτερα βρίσκεται η κεραία από τη συσκευή και άρα και το χρήστη, τόσο περισσότερη ακτινοβολία εκπέμπει. Το ίδιο συμβαίνει και με τις συσκευές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κινητό τηλέφωνο, το οποίο καταναλώνει γρηγορότερα την μπαταρία του στην προσπάθειά του να «πιάσει» σήμα σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν αρκετές κεραίες για να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση.

 

Κερδοφόρες «επιχειρήσεις»

Στο διαδίκτυο εμφανίζονται διάφοροι επιτήδειοι, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη γενική άγνοια προσποιούνται τους ειδικούς με στόχο το εύκολο κέρδος. Ειδικά κράνη από αλουμινόχαρτο, κουρτίνες με ειδικές ιδιότητες και «διαστημικές» στολές από νάιλον, καθώς και ειδικές θήκες για συσκευές είναι μερικές μόνο από τις «εφευρέσεις» που πωλούνται.

 

Ξεκάθαρος ο ΠΟΥ: Καμία επίδραση στην υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εδώ και χρόνια λάβει θέση για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχουν παρατηρηθεί επιδράσεις στην υγεία από την έκθεση σε αυτήν, σε επίπεδα κάτω από τις συστάσεις του Οργανισμού και της αρμόδιας Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία από τη Μη-Ιοντίζουσα Ακτινοβολία (ICNIRP), τις οποίες υιοθετεί και η ΕΕ-28. Στην Ελλάδα έχουν θεσπιστεί από τα αυστηρότερα όρια μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.

Ο ΠΟΥ έχει αναγνωρίσει το έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών και τους μύθους που διασπείρονται στο διαδίκτυο σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και διαμηνύει ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την υγεία των πολιτών προέρχεται από το ραδόνιο, το οποίο εκπέμπεται από τη γη και βρίσκεται σε υλικά οικοδομής κ.α., κάτι που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει, παρά τις  ενημερωτικές ανακοινώνεις του ΠΟΥ, και συνεπώς δεν μπορεί και να προφυλαχθεί.

Ενημερωθείτε σωστά

Οι πολίτες μπορούν να βρουν όλες τις απαραίτητες, επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες, αναφορικά με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, είτε εκπέμπεται από τεχνητές πηγές είτε από το φυσικό περιβάλλον (κοσμική ακτινοβολία, ηλιακή και αστρική), στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.