ΗΠΑ: Συμβιβασμός με 10 τραπεζικούς κολοσσούς για το σκάνδαλο των subprimes – Θα πληρώσουν 8,5 δισ. δολ.

Δέκα αμερικανικές τράπεζες που εμπλέκονται στο γιγαντιαίο σκάνδαλο με τις αμφιλεγόμενες κατασχέσεις ακινήτων αποδέχθηκαν να καταβάλουν 8,5 δισεκ. δολάρια για την αποζημίωση των πελατών τους που ζημιώθηκαν σε αυτήν την υπόθεση, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Οι τράπεζες που συμμετέχουν στη συμφωνία για την αποζημίωση των πελατών τους είναι οι Aurora, Bank of America, Citibank, JPMorgan Chase, MetLife Bank, PNC, Sovereign, SunTrust, US Bank και Wells Fargo, προσδιόρισε στην ανακοίνωσή της η Fed.

Βάσει της συμφωνίας, οι τράπεζες θα καταβάλλουν 5,3 δισεκ. δολάρια στους ζημιωθέντες πελάτες που πληρούν τα κριτήρια για να αποζημιωθούν, και θα δεσμεύσουν άλλα 5,3 δισεκ. δολάρια για τις ανάγκες του προγράμματος των «μέτρων συνδρομής» που αφορούν την τροποποίηση των όρων των στεγαστικών δανείων και την αποζημίωση των πληγέντων, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Με γνώμονα τη ρύθμιση της υπόθεσης, τα νοικοκυριά που έπεσαν θύματα των κερδοσκοπικών πρακτικών που εφάρμοσαν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης των στεγαστικών δανείων «θα λάβουν εντός των προσεχών εβδομάδων αποζημιώσεις που θα κυμαίνονται από ορισμένες εκατοντάδες, έως και 125.000 δολάρια», υποστήριξε η Fed.

Οι αποφάσεις της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας είναι αποτέλεσμα μίας ανεξάρτητης έρευνας, την οποία επέβαλαν οι αρχές να δρομολογήσουν οι τράπεζες προκειμένου να διευκρινισθεί το ύψος της «χρηματικής βλάβης που υπέστησαν οι δανειολήπτες από τα λάθη, τις ψευδείς πληροφορίες και τις άλλες ανεπάρκειες» των τραπεζών που εκρίθησαν ένοχες για τις πρακτικές τους το 2009 και 2010.

SHARE