ΗΠΑ: Οικονομία, μετανάστευση και υψηλοί τόνοι στο debate των υποψηφίων αντιπροέδρων

epa05570573 Republican Mike Pence (R) and  Democrat Tim Kaine (L) during the only Vice Presidential Debate at Longwood University in Farmville, Virginia, USA, 04 October 2016. The second and third Presidential Debates will be held on 09 October in Missouri and 19 October in Nevada.  EPA/MICHAEL REYNOLDS
 EPA/MICHAEL REYNOLDS

H οικονομία και το μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο του debate ανάμεσα στον Τιμ Κέιν, υποψήφιο αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών και τον Μάικ Πενς, υποψήφιο αντιπρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο χαρακτηρίστηκε από σφοδρές αντιπαραθέσεις.

Ο Τιμ Κέιν προσπάθησε να επικεντρώσει στον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο χαρακτήρισε άμεσο κίνδυνο για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, αλλά και ως άνθρωπο που υποβιβάζει τις γυναίκες και τις μειονότητες και ταυτόχρονα φέρεται να πληρώνει ελάχιστα σε ομοσπονδιακούς φόρους.

Οι δύο υποψήφιοι αντιπρόεδροι αντάλλαξαν φραστικά πυρά στη μοναδική τηλεοπτική τους αναμέτρηση, ενώ η επόμενη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ θα διεξαχθεί το βράδυ της Δευτέρας.

Κέιν και Πενς διέθεσαν το μεγαλύτερο μέρος του τηλεοπτικού τους χρόνου σε εκατέρωθεν φραστικές επιθέσεις εναντίον των αντίστοιχων προεδρικών υποψηφίων, ενώ η ένταση των παρεμβάσεών τους ήταν τόσο μεγάλη, που πολλές φορές οι φωνές του ενός, κάλυπταν τις φραστικές παρεμβάσεις του άλλου.

Ο Κέιν, ένας Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από τη Βιρτζίνια, τον οποίο επέλεξε η Χίλαρι Κλίντον ως υποψήφιο αντιπρόεδρό της, προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους ψηφοφόρους και να τους απομακρύνει από τον Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Πενς, κυβερνήτης της Ιντιάνα και προσωπική επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για την αντιπροεδρία, προσπάθησε να σκιαγραφήσει την Κλίντον ως μη αξιόπιστη επιλογή για το Λευκό Οίκο, αλλά κι ως ια αποτυχημένη επιλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, για τη θητεία της στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, από το 2009 ως το 2013.

Ο Κέιν προκάλεσε την οργή του Πενς ανατρέχοντας σε σχόλιο του Ρόναλντ Ρήγκαν, πρώην προέδρου των ΗΠΑ, που είχε δηλώσει ότι ένας ηλίθιος ή μανιακός με ένα πυρηνικό όπλο θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα καταστροφικό γεγονός. ?Νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι ο προεδρικό υποψήφιος του κυβερνήτη Πενς,? δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κέιν. Ο Πενς ανταπέδωσε τα πυρά, υποστηρίζοντας: ?Γερουσιαστή…, γερουσιαστή…, αυτό ξεπερνάει εσένα και τη Χίλαρι Κλίντον και είναι χαμηλού επιπέδου.?

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών προσπάθησε να παρασύρει τον Πενς σε θέση άμυνας έναντι των θέσεων που εκφράζει ο Τραμπ. Ο ίδιος απευθύνθηκε στα εκατομμύρια των τηλεθεατών που συνήθως παρακολουθούν την τηλεοπτική αναμέτρηση αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με τα σχόλια του Τραμπ κατά πρώην βασίλισσας ομορφιάς, αλλά και στη θετική στάση του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου έναντι του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο πολιτικός στόχος του Κέιν ήταν να αναδείξει την άρνηση του Τραμπ να δημοσιοποιήσει τα έσοδα και τις φοροαπαλλαγές του, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων προεδρικών υποψηφίων. ?Ο κυβερνήτης Πενς έπρεπε να παρουσιάσει στον Ντόναλντ Τραμπ τις φορολογικές απαλλαγές του, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά του για την αντιπροεδρία. Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει επίσης, να παρουσιάσει τις φορολογικές απαλλαγές του, προκειμένου να είναι κατάλληλος για την προεδρία των ΗΠΑ,? τόνισε σαρκαστικά ο Κέιν.

Από την πλευρά του, ο Πενς, που είναι περισσότερο μετριοπαθής στις δημόσιες εμφανίσεις του σε αντίθεση με τον παρορμητικό Τραμπ, δήλωσε ότι ο υποψήφιος για την προεδρία που υποστηρίζει ο ίδιος δημιούργησε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και χρησιμοποίησε το αμερικανικό φορολογικό σύστημα όπως αυτό έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιείται. ?Τότε, γιατί δεν αποκαλύπτει τα φορολογικά του στοιχεία;? αναρωτήθηκε ο Κέιν.

SHARE