ΗΠΑ: Διάσταση αναλυτών και τραπεζικών για τη μείωση τραπεζικών καταστημάτων

bank

Μειωμένα κατά 6% από το peak του 2009 είναι τα καταστήματα των αμερικανικών τραπεζών, σύμφωνα  με στοιχεία της Federal Deposit Insurance Corp (FDIC). Μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους παρέμεναν ανοιχτά 93.283 καταστήματα, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Η μείωση των τραπεζικών καταστημάτων υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να αντισταθμιστούν οι συνέπειες της πίεσης που επέφεραν στα έσοδα των τραπεζών τα χαμηλά επιτόκια και διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι αυξάνονται διαρκώς τραπεζικές εργασίες που γίνονται με διαδικτυακά εργαλεία. Ωστόσο, πολλοί συναλλασσόμενοι δεν εγκαταλείπουν την τακτική των συχνών επισκέψεων στα κατά τόπους καταστήματα.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση του αριθμού των καταστημάτων με νέες συγχωνεύσεις, άποψη που δεν βρίσκει σύμφωνα στελέχη του τραπεζικού τομέα που εκφράζουν φόβους ότι το κλείσιμο κι άλλων καταστημάτων θα πλήξει περισσότερο τα έσοδα απ’ ότι θα μειώσει τα κόστη.

Όπως μεταδίδει και το Reuters, οι αναλυτές επιμένουν στην άποψή τους για περισσότερη μείωση, θεωρώντας ότι υπάρχει περιθώριο για νέες συγχωνεύσεις καταστημάτων, με τα τραπεζικά στελέχη να αντιτάσσουν το επιχείρημα ότι η λειτουργία των καταστημάτων είναι αναγκαία και κρίσιμης σημασίας για την προσέλκυση νέων πελατών και τη διεύρυνση της συνεργασίας με τους υπάρχοντες.

Ο Jonathan Velline, επικεφαλής στρατηγικών ATM και καταστημάτων στη Wells Fargo  δηλώνει: «οι πελάτες μας ακόμη θέλουν να μας επισκέπτονται» και «εξακολουθούν να έρχονται τακτικά στα καταστήματα και στα ΑΤΜ μας».

 

SHARE