Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: “Βγαίνουμε απ’την κρίση” – Ζ.Κ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ: “Αγωνίστηκα σαν λιοντάρι για την Ελλάδα” [VIDEO]

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Σαμαρά με τον Γιούνκερ

[UPD] «Η Ελλάδα μετά από μια μακροχρόνια ύφεση έπειτα από μία επώδυνη δοκιμασία, μετά από κοπιαστική προσπάθεια, σήμερα, βγαίνει από την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αναφέρθηκε επίσης στις «πολύ σκληρές θυσίες» και στην «ωριμότητα» των Ελλήνων, αλλά και στην «χωρίς προηγούμενο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που ενσαρκώνεται στον πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ειδικότερα τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν «παλιό φίλο της Ελλάδας» και εξήρε την στήριξή του στη χώρα μας την ώρα που όπως είπε, πύκνωναν οι φωνές για την απομάκρυνσή της από το ευρώ.

«Ο κ. Γιούνκερ ήταν από εκείνους που κράτησαν ακέραια την πίστη τους στις δυνατότητες της Ελλάδας και της Ευρώπης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αποτελεί τιμή για την χώρα το γεγονός ότι η Αθήνα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του προέδρου της Κομισιόν.

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξελίξεις στην Αργεντινή, αφήνοντας αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Προφανώς μόνο ένας ανόητος θα έμενε ασυγκίνητος από το πρόβλημα μιας τέτοιας χώρας. Υποφέραμε, αλλά δεν επιτρέψαμε να συμβεί στη χώρα μας ό,τι εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη χώρα αυτή», σημείωσε για να προσθέσει: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αποτρέψουμε την άτακτη χρεοκοπία, όπως κάποιοι μας εισηγούνταν. Η χώρα έμεινε κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα την ώρα που κάποιοι ισχυρίζονταν ότι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη δεν είναι φετίχ».

Γιούνκερ: Αγωνίστηκα σαν λιοντάρι να κρατήσω την Ελλάδα στην ευρωζώνη

Θερμό μήνυμα στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση έφερε μαζί του ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε στα γαλλικά και σε πολύ προσωπικό τόνο για τον έλληνα πρωθυπουργό, αποκαλώντας τον φίλο και αδερφό.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι όσο ήταν πρόεδρος του Eurogroup, στην χειρότερη φάση της οικονομικής κρίσης, αγωνίστηκε σαν λιοντάρι για δύο πράγματα: αφενός να πείσει τους έλληνες αξιωματούχους να αλλάξουν πορεία και να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και αφετέρου να πείσει τους υπόλοιπους εταίρους ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στην β’ εθνική» συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ δανειζόμενος μια φράση του Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

Η προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα αναγνωρίζεται από όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά όχι από τους Έλληνες, είπε χαρακτηριστικά.

Για το χαρτοφυλάκιο

Αναφορικά με το θέμα του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει ο νέος έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, αλλά πρόσθεσε πως ακόμη δεν μπορεί να αποκαλύψει ποιο θα είναι, ενώ στην συνέχεια είπε: «Δεν θα απογοητευτείτε».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ως πρόεδρος της Κομισιόν πραγματοποιεί σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στις 12:00, ενώ αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο κ. Γιούνκερ προανήγγειλε, εν όψει της επίσκεψης, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό και παράλληλα αναγνώρισε για ακόμη μία φορά τις προσπάθειες της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση.

«Προτεραιότητά μου, ως προέδρου της Επιτροπής, είναι η απασχόληση, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και χαίρομαι που πηγαίνω στην Ελλάδα για να συζητήσω τα θέματα αυτά με τον φίλο και συνάδελφό μου πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά», τόνισε.

Ο νέος πρόεδρος της Κομισόν θέλησε επίσης να στείλει «ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της χώρας».

Η επίσκεψη συμπίπτει χρονικά και με τις εν εξελίξει ζυμώσεις για τη στελέχωση της Κομισιόν από τους νέους επιτρόπους με την Ελλάδα να διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, τομέα που αφορά ιδιαιτέρως την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο.

SHARE