Ζ. Κ. Γιούνκερ: Πονοκέφαλος η νέα σύνθεση της Κομισιόν – Θέλει περισσότερες γυναίκες

Τον αριθμό των γυναικών Επιτρόπων επιθυμεί να αυξήσει ο νέος Κομισιόν, Jean Claude Juncker, με τα κράτη μέλη να εγείρουν αξιώσεις, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Η προθεσμία έχει εκπνεύσει από την 1η Αυγούστου. Μέχρι τότε οι χώρες μέλη της ΕΕ έπρεπε να είχαν καταθέσει τον υποψήφιο, ή καλύτερα, την υποψήφιο, για μια από τις 28 θέσεις Επιτρόπου στη μελλοντική Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο επικεφαλής της, Jean Claude Juncker, θέλει περισσότερες γυναίκες Επιτρόπους. Μέχρι σήμερα ήταν 9, στην επόμενη Επιτροπή θα πρέπει να είναι περισσότερες.

Η Ε.Ε επιδιώκει δεσμευτική ποσόστωση ύψους 40% για γυναίκες σε ανώτατες θέσεις στην οικονομία. Άρα το καλό παράδειγμα θα πρέπει να δώσει κατ΄αρχήν η Επιτροπή. Η Νατάσα Μπερτό, εκπρόσωπος Τύπου του Juncker, δήλωσε ότι ο νέος πρόεδρος «εργάζεται για να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών».

Πριν από μια εβδομάδα είχε προειδοποιήσει ότι θα καθυστερήσει ο σχηματισμός νέας Επιτροπής, αν δεν βρεθεί ικανός αριθμός γυναικών.
Μέχρι σήμερα υπάρχουν τέσσερεις επιβεβαιωμένες υποψηφιότητες γυναικών, και με λίγη προσπάθεια μπορεί να γίνουν έξι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, έχει προειδοποιήσει ότι το ευρωπαϊκό νομοθετικό σώμα δεν πρόκειται να εγκρίνει συνολικά τη νέα Επιτροπή, αν το ποσοστό των γυναικών δεν είναι τόσο υψηλό, όσο και στην απελθούσα. Και το εννοεί στα σοβαρά. Αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δείχνουν να αγνοούν απειλές, παρακλήσεις και υποδείξεις.

Στην πραγματικότητα ο Juncker ήθελε τρεις υποψηφιότητες από κάθε χώρα για να έχει ευχέρεια επιλογών, αλλά η καγκελάριος Merkel στο τελευταίο συμβούλιο του έκοψε τη φόρα.

Αυτή η ρύθμιση δεν μου είναι γνωστή», είπε δίνοντας το χρίσμα και πάλι στο Γκύντερ ΄Ετινγκερ. «Και δεν είναι γυναίκα».

Βορράς εναντίον Νότου

Το παζλ για τον Juncker μέχρι το επόμενο συμβούλιο τέλος Αυγούστου είναι πολύπλοκο. Έχει 28 κομμάτια μεν, αλλά με πολλές διαστάσεις.
Εκτός από το φύλλο πρέπει να ταιριάζουν και οι τομείς ευθύνης.

Οι μεγάλες χώρες επιδιώκουν σημαντικά χαρτοφυλάκια. Χώρες της βόρειας Ευρώπης δεν θέλουν νοτιοευρωπαίο υποψήφιο για επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Mateo Renzi, επιμένει στην υποψηφιότητα της Φεντερίκα Μογκερίνι ως διαδόχου της βαρόνης ΄Αστον στο πηδάλιο της Εξωτερικής Πολιτικής της Ένωσης, που όμως απορρίπτουν οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες φοβούμενες την «ιδιαίτερη κλίση» της ιταλίδας αξιωματούχου προς τη Ρωσία.

Ένας ακόμη πονοκέφαλος με μιαν άλλη -ανδρική- υποψηφιότητα αφορά τον Pierre Moscovici, , που πρότεινε ο πρόεδρος Hollande, στη θέση του Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων.

Ο Μoscovici, αν αναλάβει τελικά, θα έχει υπό την εποπτεία του και τον έλεγχο του Συμφώνου Σταθερότητας και θα μπορούσε θεωρητικά να προστατεύσει τη Γαλλία από επιβολή ποινής για δημοσιονομικές παρατυπίες. Βέτο έχει θέσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble, ο οποίος διατηρεί μεν προσωπικές σχέσεις με τον Moscovici, αλλά διαφωνεί με τις απόψεις του περί «ευέλικτης» εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η παρέμβαση Schaeuble έκανε τον Juncker να ξιφουλκήσει και μέσω της γαλλικής εφημερίδας Le Quotidien να προειδοποιήσει ότι κανείς δεν δικαιούται να θέσει βέτο για θέματα αρμοδιότητας του προέδρου της Κομισιόν.

Έτσι η στελέχωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να μετατραπεί σε επίδειξη ισχύος ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο καιρός περνά. Οι απαραίτητες ακροάσεις των υποψηφίων Επιτρόπων ξεκινούν αρχές Σεπτεμβρίου και την 1η Νοεμβρίου η νέα Επιτροπή αναλαμβάνει έργο…

SHARE