Ζ.Κ. Γιούνκερ: Δεν αποκλείει το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους

Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δηλώνει ο υποψήφιος με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την προεδρία της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, ο Juncker υποστήριξε, αναφερόμενος στις νυχθημερόν διαπραγματεύσεις που έκανε ως πρόεδρος του Eurogroup με εκπροσώπους τραπεζών και διεθνείς δανειστές για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ότι εύχεται «να μην αναγκαστεί να το ξανακάνει κάποιος πρόεδρος του Eurogroup», αν και τόνισε με νόημα ότι «είναι κάτι που δεν το αποκλείω οριστικά».

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ “ΟΧΙ” ΣΕ ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την ίδια στιγμή, και όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σημαντικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (του κόμματος της καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel) υπογραμμίζουν ότι παρά τις δημοσιονομικές επιτυχίες της Ελλάδας δεν θα πρέπει να δοθεί τρίτο πακέτο σε μια χώρα που μοιάζει με βαρέλι χωρίς πάτο. 

Για παράδειγμα ο  επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της γερμανικής Βουλής, Peter Ramsauer ο οποίος προέρχεται από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα, τάχθηκε εναντίον ενός ενδεχόμενου τρίτου πακέτου προς την Ελλάδα.

«Η πτωτική πορεία δεν έχει ακόμη σταματήσει, το χρέος συνεχίζει να διογκώνεται. Τυχόν μείωση του επιτοκίου δανεισμού θα έδινε ένα μοιραίο μήνυμα, θα ήταν σαν να λέγαμε συνεχίστε με τη διαφθορά, την τσαπατσουλιά, την τεμπελιά με γερμανικά χρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ramsauer σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Bild.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού Gezine Letzsch, από το αριστερό κόμμα «Die Linke» εξέφρασε και αυτή την αντίθεσή της στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Τασσόμαστε κατά εάν αυτά τα χρήματα καταλήξουν στις τράπεζες και στους εκατομμυριούχους και όχι σε εκείνους τους ανθρώπους που πραγματικά τα χρειάζονται» υποστήριξε η Letzsch ενώ ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Gunther Krichbaum. 

«Η τρόικα εξωραΐζει την ελληνική τραγωδία. Στην πραγματικότητα αυξάνεται το χρέος και ο ελληνικός προϋπολογισμός διατηρείται εν ζωή χάρη σε γερμανικά χρήματα. Αποκλείεται να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπληρώσει ποτέ το χρέος της» τόνισε ο Krichbaum.

SHARE