Κάμερον: Δημοσιοποίησε τις φορολογικές του δηλώσεις – Απάντηση στα Panama Papers – Εισόδημα ετήσιο 248,297 ευρώ

david-cameronUPD:Σε μια πρωτοφανή κίνηση, για πρωθυπουργό,  ο Ν.Κάμερον έδωσε στην δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις  μετά και την παραδοχή του ότι θα έπρεπε να είχε διαχειριστεί καλύτερα την υπόθεση των αποκαλύψεων των Panama Papers για  τα εξωχώρια επενδυτικά ταμεία που διατηρούσε ο Ίαν Κάμερον, ο πατέρας του πρωθυπουργού, ο οποίος πέθανε το 2010.

Σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν από την εταιρεία ορκωτών λογιστών RNS – και αφορούν έξι χρόνια – ο Κάμερον πλήρωσε φόρους ύψους 75.898 λιρών (94.082 ευρώ) επί εισοδήματος 200.307 λιρών (248,297 ευρώ) κατά το οικονομικό έτος 2014 – 2015, στην πιο πρόσφατη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εισόδημα του αποτελείται από μισθό ύψους 140.522 λιρών, φορολογητέες δαπάνες 9.834 λιρών, 46.899 λίρες από το μισό του μερίδιου του ενοικίου που λαμβάνει από την οικογενειακή του οικεία στο Λονδίνο και 3.052 λίρες από επιτόκια αποταμιεύσεων.

Παράλληλα σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη θέσπιση μιας νέας επιχειρησιακής ομάδας, στην οποία θα ηγούνται από κοινού οι φορολογικές αρχές της χώρας και η εθνική υπηρεσία καταπολέμησης εγκλήματος, με στόχο να προωθηθεί το έργο που έχει κάνει η Βρετανία στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και ενάντια στη φοροδιαφυγή.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς δράσης για την καταπολέμηση της παγκόσμιας μάστιγας της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής και γενικότερα της διεθνούς διαφθοράς”, δήλωσε ο Κάμερον με ανακοίνωση του.

“Σαφώς πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος και αυτή η επιχειρησιακή ομάδα θα στελεχωθεί με τους καλύτερους βρετανούς εμπειρογνώμονες για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη που σχετίζεται με τα Panama Papers”, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έχει εντοπίσει 2 δισεκατομμύρια λίρες σε φοροδιαφυγή σε υπεράκτιες εταιρείες από το 2010 και οι αρχές διεξάγουν ήδη έρευνα σε 700 πρόσωπα που συνδέονται με τον Παναμά.

Η επιχειρησιακή ομάδα θα λάβει επιχορήγηση 10 εκατομμύρια λίρες για να ξεκινήσει την λειτουργία της, ανέφερε η κυβέρνηση.

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος και θα έπρεπε να διαχειριστεί καλύτερα τις αποκαλύψεις για τον πατέρα του στην υπόθεση των Εγγράφων του Παναμά.

Με τις διαμαρτυρίες έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ σε πρώτο πλάνο, όπου Βρετανοί ζητούσαν την παραίτηση του για το σκάνδαλο, ο Ντέβιντ Κάμερον είπε ότι «δεν ήταν μια σπουδαία εβδομάδα αυτή. Ξέρω ότι θα έπρεπε να είχα διαχειριστεί καλύτερα αυτήν την υπόθεση, μην κατηγορείτε τους συμβούλους μου, το λάθος είναι δικό μου, πήρα το μάθημά μου».

Κατά τη διάρκεια του εαρινού συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Λονδίνο ο Κάμερον επανέλαβε σήμερα την υπόσχεσή του να δώσει στη δημοσιότητα «προσεχώς» τις φορολογικές του δηλώσεις των τελευταίων ετών, κάτι πρωτοφανές για πρωθυπουργό στην ιστορία της Βρετανίας.