Ευ. Τσακαλώτος στο Reuters: Η Ελλάδα επιδιώκει «έντιμο συμβιβασμό» με τους δανειστές

reutersΗ Ελλάδα επιθυμεί την άρση του αδιεξόδου με τους δανειστές μέσω ενός «έντιμου συμβιβασμού», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποιώντας ότι η έλλειψη ευελιξίας εκ μέρους των δανειστών μπορεί να πυροδοτήσει αντισυστημικό αίσθημα στην Ευρώπη. 

«Η ελληνική έκφραση είναι “βάζω νερό στο κρασί μου”. Δεν είναι μία έκφραση που μου αρέσει, διότι δεν θα ήθελα νερωμένο το κρασί μου, αλλά ξέρετε τι εννοώ, να φθάσουμε σε μία έντιμη συμφωνία», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει ότι προβλέπει πως μία συμφωνία θα επιτρέψει τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την άνοιξη του 2017, επιτρέποντας στην Ελλάδα να δοκιμάσει τότε τις αγορές, σύμφωνα με το Reuters.

Καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πιθανόν να συγκρατήσει την οικονομική ανάκαμψη, την έγκαιρη επιστροφή στις αγορές και να εμβαθύνει περαιτέρω την άποψη -η οποία ήδη έχει εδραιωθεί με τα αποτελέσματα του βρετανικού και του ιταλικού δημοψηφίσματος- ότι η Ευρώπη δεν συγχρονίζεται με τους πολίτες της, δηλώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρει το Reuters.

«Δεν μπορώ να δω τη λογική της επιστροφής στην αβεβαιότητα και τις καθυστερήσεις», λέει προσθέτοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και «συνεργάζεται εποικοδομητικά» με τους πιστωτές της.

Κοινοτικές πηγές: Είμαστε κοντά σε συμφωνία

Πολύ κοντά είναι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων, υποστηρίζουν κοινοτικές πηγές σε συνομιλία τους με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία τους για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Από σήμερα εξάλλου επιστρέφουν σταδιακά στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών, και από αύριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι επαφές με την κυβέρνηση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Ακανθώδες θέμα» σε πρώτη φάση, παραμένουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ το χάσμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018 – 2019 επίσης παραμένει. Παρά ταύτα, οι ίδιες κοινοτικές πηγές, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφραζαν αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι πλέον πολύ κοντά.

SHARE