Τσακαλώτος: Σταδιακή έξοδος από επιτήρηση – Δικό μας πρόγραμμα – Είμαι τσαλακωμένος αριστερός – Θα πάρει χρόνο να δούμε την ανάπτυξη στην τσέπη μας

 

Αφοπλιστικά ειλικρινής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Καμία σχέση με τα όσα ακούγονται από άλλα κυβερνητικά στελέχη ως προς τις εξελίξεις στην οικονομία που μόνο θυμηδία προκαλούν …

«Θα έχουμε αρκετά καθαρή έξοδο, γιατί θα μας βοηθήσει τόσο το Eurogroup, όσο και με δικό μας μαξιλάρι ασφαλείας. Δεν χρειαζόμαστε πιστοληπτική γραμμή. Μέχρι την άνοιξη θα έχουμε το δικό μας πρόγραμμα – θα μπορούμε να έχουμε την ιδιοκτησία του και θα περιλαμβάνει ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. H επιτήρηση θα είναι ένα συνεχές, το οποίο θα μειώνεται όσο θα περνάει ο καιρός. Αλλά είμαι αισιόδοξος πως ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να μειώσει την λιτότητα που παράγει αυτή η επιτήρηση» δήλωσε μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Θέλω να είμαι εντελώς ειλικρινής στο τι προσδοκούμε. Προσδοκούμε σε αλλαγή επιτήρησης που σιγά σιγά θα πηγαίνει σε μία επιτήρηση-επίβλεψη για τους στόχους. Έχουμε συμφωνήσει για καθαρή έξοδο και δεν χρειάζεται η προληπτική γραμμή στήριξης. Θα έχουμε το δικό μας πρόγραμμα και θα περιλαμβάνουμε διάφορα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος,  μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του “Alpha” για το τι θα γίνει μετά τηλήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

“Θέλουμε να συνεχίσουμε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, να αλλάξει η δημόσια διοίκηση, που δεν είναι εύκολο, να έχουμε αναπτυξιακό πρόγραμμα, να φέρνουμε μεγάλες επενδύσεις. Θέλουμε ένα πρόγραμμα που να είναι δικό μας και να πάμε στις εκλογές του 2019 με αυτό το πρόγραμμα. Να είναι το πρόγραμμα που εμείς θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό, το οποίο θα έχει την ευκαιρία ο λαός να κρίνει και να ψηφίσει. Αυτή θα είναι η μεγάλη αλλαγή. Ο μόνος λόγος να είσαι σε ένα πρόγραμμα, είναι για να βγεις από το πρόγραμμα», σημείωσε.

ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση δήλωσε πως «με το σχέδιο που παρουσίασα και αυτό που είναι δικό μας πρόγραμμα, ήταν ένας συμβιβασμός, αλλά δεν νιώθω τύψεις γι’ αυτό. Δεν υπήρχε εναλλακτική. Ο κ. Μελανσόν είναι ένας προοδευτικός πολιτικός, αλλά εγώ έλεγα και λέω, ότι αν διαλυθεί η ευρωζώνη, δεν θα είναι από την αριστερά. Λίγο τσαλακωμένος μπορεί να είμαι μετά τη διαπραγμάτευση, αλλά όταν κυβερνάς πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς».

ΤΣΑΛΑΚΩΜΕΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ

«Συμβιβασμένος αριστερός;» τον ρώτησε ο Αντώνης Σρόιτερ, με τον κ. Τσακαλώτο να απαντά: «Τσαλακωμένος».

«Η μείωση στους μισθούς είναι 10 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή έναν καφέ το μήνα. Νομίζω η αλήθεια είναι στη μέση. Όταν έχει μειωθεί η ανεργία, το αισθάνεται η οικογένεια. Όταν πήρε το μέρισμα, το αισθάνεται. Μία μεγάλη μερίδα είναι σε δύσκολη κατάσταση. Θα πάρει καιρός για να αποδώσει η ανάπτυξη. Θα το αισθάνονται όλο και περισσότεροι, αλλά θα υπάρχει μία χρονοκαθυστέρτηση ανάμεσα στους δείκτες και στο τι αισθάνεται στην τσέπη του ο κόσμος. Αυτό το δέχομαι», ανέφερε ακόμη.

Σε ερώτηση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα χρέη προς την εφορία, σημείωσε πως «Το 85% των χρεών, αφορά 17.000 ΑΦΜ. Το 4 εκατ. είναι παραπλανητικό. Αυτοί χρωστούν 85 δισ. ευρώ. Υπάρχει πρόβλημα και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με την ανάπτυξη. Ισχύει ότι 4 εκατ. έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Εγώ λέω ότι ο μεγαλύτερος αριθμός έχει μικρό χρέος και οι λίγοι χρωστούν πολλά. Το 1,2 δισ. του τελευταίου μήνα αφορά όλους».

Ερωτηθείς για το συλλαλητήριο την ερχόμενη Κυριακή για το Σκοπιανό, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι αυτό είναι «εντελώς νόμιμο», προσθέτοντας πως «κάποιος είχε πει και από το δικό μου κόμμα ότι δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με τα συλλαλητήρια. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό». Και έκανε λόγο για μια αντίληψη συνανάπτυξης με τον βόρειο γείτονα, κάτι που, όπως είπε, δεν γίνεται χωρίς καλές σχέσεις. «Δεν μπορείς να θέλεις να κάνεις τη Θεσσαλονίκη κέντρο των Βαλκανίων και να μην έχεις καλές σχέσεις με τον βόρειο γείτονα», είπε. Πόσω μάλλον, πρόσθεσε, που υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα ανατολικά από ό,τι στον Βορρά».

Ερωτηθείς για τις παλαιότερες δηλώσεις του για το όνομα «Μακεδονία», ο υπουργός απάντησε πως «έχουμε περάσει πολλά κύματα στο θέμα του ονόματος, με πολύ ακραίες θέσεις. Νιώθω δικαιωμένος που ήμουν σε μια μικρή αριστερά του 3% που έλεγε ότι δεν είναι σοβαρό να μη λυθεί το πρόβλημα».

 

SHARE