Ευ. Βενιζέλος στο ΕΒΕΑ: Βγαίνουμε απ΄το μνημόνιο και κάποιοι αναζητούν βαρβάρους – Χρειαζόμαστε “εθνικό σύμφωνο ανάκαμψης”

“Το πλεόνασμα που επιτεύχθηκε αφορά όλους τους πολίτες αλλά πιστοποιείται και διεθνώς ότι επιτυγχάνεται δημοσιονομική εξυγίανση και κάθε χρόνο θα υπάρχουν πλεονάσματα”, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του συνεδρίου «Επιμελώς Επιχειρείν 2014».«Έχουμε πετύχει την καλύτερη δυνατή διάρθωση και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, έχουμε επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους και οι τράπεζες πρέπει να στραφούν με ειλικρίνεια και σεβασμό στην πραγματική οικονομία και την επιχειρηματικότητα και παρά τη “βάρβαρη” ανεργία έχουμε εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ και η έναρξη μεγάλων έργων όπως οι αυτοκινητόδρομοι. Και μέσα σε αυτό το τρίμηνο έχουμε μια εθνική προσπάθεια που δεν μπορεί να υποταχθεί σε κομματικά μέτρα, κρίμα που υπάρχει στείρος διχασμός μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών γιατί βγαίνουμε από το μνημόνιο και αν κάποιοι θέλουν βαρβάρους πρέπει να τους αναζητήσουν αλλού. Σήμερα χρειαζόμαστε ένα εθνικό σύμφωνο ανάκαμψης με επανεξέταση όλων των σχέσεων των τεχνιτών διαιρέσεων της κοινωνίας των πολιτών» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.Εξάλλου, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, από το βήμα του συνεδρίου σημείωσε ότι ο τουρισμός είναι απόλυτος παράγοντας εξωστρέφειας και του ελληνικού επιχειρείν. «Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο αλλά αυτό δημιουργεί και νέες μεγάλες υποχρεώσεις. Οι θεματικές ενότητες θα διευρύνουν το τουριστικό μοντέλο που ξέρουμε μέχρι σήμερα και το οποίο είναι ήλιος και θάλασσα» δήλωσε η υπουργός.Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, επισήμανε ότι σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα, καθώς όλα δείχνουν ότι η χώρα βγαίνει ξανά στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια.

Η αναγνώριση ενός πρωτογενούς πλεονάσματος που ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ επιβεβαιώνει και επισήμως ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων της. Και πληροί πλέον τη βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup, τον Νοέμβριο του 2012. «Ελπίζουμε ότι η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν και ότι οι εταίροι μας θα φανούν εξίσου συνεπείς στις δικές τους δεσμεύσεις».

Κρίσιμης σημασίας θεωρεί ο κ. Μίχαλος και την επικείμενη έκδοση ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο, για πρώτη φορά μετά το 2010, και πλέον, η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές θεωρείται βέβαιη- και μάλιστα δείχνει να έχει ήδη δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα αναμονής.

«Η κίνηση αυτή πιστεύουμε ότι θα έχει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης. Όχι γιατί θα αποτελέσει πανάκεια στα προβλήματα της οικονομίας. Αλλά γιατί, στον βαθμό που θα είναι επιτυχημένη, θα επιβεβαιώσει οριστικά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών. Θα ανοίξει τον δρόμο για να επιστρέψει η ρευστότητα και η ροή κεφαλαίων προς τη χώρα, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις της» επισήμανε.

SHARE