Ευρώπη «ψηφίζουν» οι κινεζικές εταιρείες

Οι κινεζικές εταιρίες σκοπεύουν να επιταχύνουν τις επενδύσεις τους στην Ευρώπη, η οποία θεωρείται πιο ελκυστική για τη δραστηριότητα αυτή σε σχέση με τη Βόρεια Αμερική, αλλά λιγότερο συγκριτικά με τις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας.

Σχεδόν το σύνολο (97%) των 74 κινεζικών επιχειρήσεων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο του Επιμελητηρίου δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν να επενδύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τουλάχιστον τέσσερις στις πέντε (82%) βεβαιώνουν ότι θέλουν να επενδύσουν στο μέλλον μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το παρελθόν.

Το κλίμα για την κινεζική επενδυτική δραστηριότητα θεωρείται το ίδιο ευνοϊκό στην ΕΕ και στη Βόρεια Αμερική από το 45% των εταιριών, με το 33% να το κρίνει ακόμη πιο προνομιακό, ενώ μόνο το 21% το θεωρεί λιγότερο ευνοϊκό.

Αντίθετα η Ευρώπη είναι λιγότερο ελκυστική από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή ή ακόμη τη Λατινική Αμερική, αλλά οι προϋποθέσεις θεωρούνται εκεί καλύτερες σε σχέση με τη νοτιοανατολική Ασία, παρά την ισχυρή παρουσία κινεζικών μειονοτήτων στην περιοχή αυτή.

Οι Κινέζοι “αναζητούν νέα αγορά για τα προϊόντα τους αποκτώντας τεχνολογία και πείρα που δεν βρίσκουν στην ηπειρωτική Κίνα”, δήλωσε παρουσιάζοντας στοιχεία της έκθεσης στον Τύπο ο Ντάβιντε Κουτσίνο, πρόεδρος του Επιμελητηριου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το εμπόριο στην Κίνα.

Ο βασικός λόγος για να επενδύσουν οι κινεζικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη είναι να κερδίσουν μέρη της αγοράς αυτής, ενώ σχεδόν μια στις δύο εταιρίες θέλει επίσης να παρέχει αγαθά και υπηρεσίες στην κινεζική αγορά.

Η ΕΕ θεωρείται ωστόσο δύσκολη αγορά λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι κινέζοι εργαζόμενοι να εξασφαλίσουν θεώρηση του διαβατηρίου τους και “προβλημάτων που έχουν σχέση με το ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο”, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από τις εταιρίες συμβούλων KPMG και Roland Berger.

Ανάμεσα στα μη καθορισμένα εμπόδια, αναφέρονται οι πολιτιστικές διαφορές όπως για παράδειγμα το “στυλ διοίκησης” από το 40% των κινεζικών εταιριών. Το κόστος του προσωπικού στην Ευρώπη έρχεται στη δεύτερη θέση (36%).

Εξάλλου, τουλάχιστον μια κινεζική εταιρία στην Ευρώπη στις πέντε δηλώνει ότι δυσκολεύεται “να στρατολογήσει και να διατηρήσει εξειδικευμένο προσωπικό”, σχεδόν το ίδιο ποσοστό δηλώνει ότι η εταιρία του δεν είναι γνωστή, ενώ το 15% διαμαρτύρεται για μια “γενικά κακή αντίληψη της κινεζικής επένδυσης”.

Το 2012 οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό ανήλθαν συνολικά σε 77 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 28,6% σε ένα χρόνο.

SHARE