Ευρωζώνη: Πως η κρίση του Νότου φέρνει κέρδη στον Βορρά και γιατί μας χρειάζονται …ζωντανούς

Οι κυβερνήσεις στη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γαλλία έχουν εξοικονομίσει δισεκατομμύρια ευρώ χάρη σε μια απότομη πτώση στο πόσο πληρώνουν για να αντλήσουν χρήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς το κόστος δανεισμού τους έχει πέσει κατακόρυφα.

Οπως γραφει σε ανάλυσή του το Reuters, οι Γερμανοί φορολογούμενοι, καθώς και εκείνοι στη Φινλανδία, την Ολλανδία και αλλού, δεν είναι σε καμία περίπτωση σε χειρότερη κατάσταση, και τα υπουργεία οικονομικών τους έχουν δει εκτόξευση των αποταμιεύσεών τους.

Ως μια ακούσια συνέπεια της κρίσης, η Φινλανδία έχει ωφεληθεί πάρα πολύ, τονίζει ο Martti Salmi, ο επικεφαλής των διεθνών και ευρωπαϊκών υποθέσεων στο υπουργείο Φινλανδίας Οικονομικών. Δεν έχουμε χάσει ούτε ένα σεντ μέχρι στιγμής, όπως υπογράμμισε στο Reuters. Ότι ισχύει για τη Γερμανία, ισχύει και για τη Φινλανδία, προσθέτει.

Για κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ που έχει παράσχει βοήθεια διάσωσης, θα χάσει τα χρήματά της εάν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Κύπρος πάνε σε default.

Ωστόσο, το Reuters επισημαίνει πως αντί για default, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βρίσκονται κοντά στην έξοδο από τα προγράμματα διάσωσής τους και ενέχουν μικρό κίνδυνο, ενώ η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ισπανίας ήταν ανέκαθεν ελάχιστη και αυτή της Κύπρου είναι στενά διαχειρίσιμη.

Η Ελλάδα, η οποία έχει λάβει 166 δις ευρώ σε δάνεια διάσωσης, αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά ακόμη και αυτό αλλάζει.

«Κάθε μέρα, ο κίνδυνος ότι η Ελλάδα θα κοστίσει στους φορολογούμενους, μειώνεται», εάν άλλος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Reuters. «Δεν πάει καθόλου άσχημα αυτή τη στιγμή και υπάρχει πιθανότητα να μπορεί να τα πάει πολύ καλύτερα από ό, τι πιστεύεται».

SHARE