Εσωκομματικά πυρά κατά Α. Τσίπρα για το Άγιο Όρος

Σκληρή κριτική με βαρείς χαρακτηρισμούς ασκεί στον Αλέξη Τσίπρα το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και  πρώην επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Ελένη Πορτάλιου για την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος.

Με ένα κείμενο που δημοσιεύεται στο blog της Ένωσης Οπαδών της Συσπείρωσης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αποδομεί πλήρως την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Αθωνική πολιτεία κάνοντας λόγο για «ανέξοδες (αμπελο)φιλοσοφικές απόψεις» και για «αποφάσεις από επικοινωνιολόγους της Νέας Ελλάδας» (σ.σ Νέα Ελλάδα ήταν εκ των κεντρικών συνθημάτων του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Μαΐου).

Αυτό, όμως, που φαίνεται ότι εξόργισε την κυρία Πορτάλιου ήταν η φράση «Όλα για όλους τίποτε για μας» που σύμφωνα με την Αυγή χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για να αναφερθεί στην ζωή των μοναχών του Άθω. Η χρήση της φράσης αυτής, κατά την κυρία Πορτάλιου «αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τους Ζαπατίστας αλλά και για τους απανταχού της γης υποστηρικτές τους» αναφέροντας χαρακτηριστικά: τα άγια τοις κυσί. «Όλα για τους (φανταστικούς) ψήφους που η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα εισρεύσουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δια της θρησκευτικής οδού. Ταυτόχρονα όμως – και κυρίως – διαβεβαίωση της θρησκευτικής εξουσίας του Αγίου Όρους ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συμμάχων. Δεν χρειάζεται να διαβάζουμε πίσω από τις γραμμές, οι γραμμές παρουσιάζονται με σαφήνεια σε όλα όσα αποσιωπήθηκαν» συνεχίζει σε υψηλούς τόνους.

Καλεί επίσης την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στην Εκκλησία όχι «με την αγιαστούρα του πολιτικού» αλλά με ρήξεις σε θέματα όπως ιδιοκτησία και φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας, εκκρεμή σκάνδαλα όπως αυτό του Βατοπεδίου, έλεγχος των χρηματοδοτήσεων του Αγίου Όρους, χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος. Υπενθυμίζει, δε, το παράδειγμα του Αντώνη Τρίτση, ο οποίος διεγράφη από τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν αποφάσισε να εθνικοποιήσει την περιουσία της Εκκλησίας.

«Οι καιροί αλλάζουν προς το χειρότερο. Ακριβώς γι’ αυτό τα 3.795.000 πιστών ή άπιστων φτωχών δεν μπορεί πλέον να τρέφονται με τη θεία κοινωνία. Οι έχοντες και κατέχοντες πρέπει να πληρώσουν» καταλήγει η κυρία Πορτάλιου.

SHARE