Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ: “Γιατί έγινε με αγγλικό δίκαιο η έκδοση των ελληνικών ομολόγων”

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αφορά «τη χρήση του αγγλικού δικαίου στην πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων και ενδεχόμενους άλλους προνομιακού όρους για τους αγοραστές τους».

Μεταξύ άλλων, ρωτούν «γιατί η κυβέρνηση κατέφυγε κατά την πρόσφατη έκδοση ελληνικών ομολόγων σε ξένο δίκαιο και συγκεκριμένα το Αγγλικό και όχι όπως κατά παράδοση έκανε, πριν από την μνημονιακή περίοδο στο ελληνικό δίκαιο;»

Επίσης, ζητούν από τον κ. Στουρνάρα να «καταθέσει το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή όλο το φάκελο με τα σχετικά έγγραφα ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τους αγοραστές ομολόγων που αφορούν τους όρους δανεισμού».

Αναλυτικά:

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Η χρήση του αγγλικού δικαίου στην πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων και ενδεχόμενοι άλλοι προνομιακοί όροι για τους αγοραστές τους

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων, την οποία τόσο προπαγανδιστικά αξιοποίησε η κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε στο Αγγλικό δίκαιο και όχι στο Ελληνικό, όπως κατά παράδοση εκδίδοντο προ μνημονίων τα ελληνικά ομόλογα.

Ερωτηματικά, επίσης, προκαλούν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο και για άλλες προνομιακές εξασφαλίσεις, πέραν του Αγγλικού δικαίου, για τους αγοραστές της πρόσφατης έκδοσης των ελληνικών ομολόγων.

Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις, οι επίσημες και σαφείς απαντήσεις, μαζί με την πλήρη διαφάνεια, εξυπηρετούν το δημόσιο και λαϊκό συμφέρον.

Επειδή δεν θέλουμε να δίνουμε βάση σε ενδεχόμενες φήμες ή αδιασταύρωτες πληροφορίες

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί η κυβέρνηση κατέφυγε κατά την πρόσφατη έκδοση ελληνικών ομολόγων σε ξένο δίκαιο και συγκεκριμένα το Αγγλικό και όχι όπως κατά παράδοση έκανε, πριν από την μνημονιακή περίοδο στο ελληνικό δίκαιο; Θα συνεχίσει την ίδια τακτική και σε ενδεχόμενες μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων;

2. Πέραν του Αγγλικού δικαίου, υπάρχουν και άλλοι πρόσθετοι προνομιακοί όροι εξασφάλισης των αγοραστών της πρόσφατης έκδοσης ομολόγων, ανάλογοι με αυτούς των θεσμικών δανειστών της χώρας;

Τέλος, παρακαλούμε τον κ. Υπουργό όπως καταθέσει το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή όλο το φάκελο με τα σχετικά έγγραφα ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τους αγοραστές ομολόγων που αφορούν τους όρους δανεισμού.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Ευκλείδης Τσακαλώτος».

SHARE