«Επώδυνη αλήθεια: Η Ελλάδα χρειάζεται νέο κούρεμα τώρα»

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel καλεί τον Β. Σόιμπλε να αποδεχθεί τώρα νέο κούρεμα στο ελληνικό χρέος, προτού η κατάσταση χειροτερεύσει τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Γερμανία.

Στο άρθρο με τίτλο «Επώδυνη αλήθεια: Η Ελλάδα χρειάζεται νέο κούρεμα τώρα» αναφέρει ότι ο Β. Σόιμπλε «επισκέφθηκε μία πόλη-φάντασμα», γεγονός, όμως, που ήταν «καλή ευκαιρία για τον ίδιο να δει τα συντρίμμια των αποτυχημένων πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για μία τόσο βαθιά κρίση. Και ο υπαίτιος δεν είναι ένας. Η δύναμη της αδράνειας στην πολιτική και διοικητική ελίτ της χώρας επίσης συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη σημερινή δυστυχία. Όμως, και ο Β. Σόιμπλε έπαιξε το ρόλο του μπλοκάροντας πιθανές οδούς έξω από την κρίση», αναφέρει το περιοδικό, συμπληρώνοντας πως και από το «πρώτο κούρεμα ήταν ήδη σαφές ότι δεν θα ήταν αρκετό».

«Για να βοηθήσουν αληθινά και βιώσιμα τη χώρα, οι επίσημοι πιστωτές θα πρέπει να διαγράψουν μέρος της αξίας των χρημάτων που δάνεισαν σε αυτήν», σημειώνει το Spiegel και συμπληρώνει: «Είτε θέλει κάποιος να το αποκαλέσει κούρεμα, ελάφρυνση χρέους είτε κρατική χρεοκοπία, δεν έχει σημασία. Τα διαφορετικά ονόματα απλώς ορίζουν τις συνθήκες, βάσει των οποίων θα μειωθεί το χρέος. Αυτό που, όμως, είναι σαφές είναι πως θα δοθεί στην Ελλάδα μία πραγματική πιθανότητα να βγει από την κρίση μόνη της μέσω ανάπτυξης.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα εμπόδιο. Το κόστος δεν θα αφορά πλέον μόνο τους Έλληνες, αλλά θα πλήξει τους φορολογούμενους πολίτες σε όλη την Ευρώπη και ειδικότερα τη Γερμανία. Για πρώτη φορά, μετά από 4 χρόνια, το πλήγμα για την τσέπη τους θα είναι μαζικό, γιατί τα χρήματα από τα δάνεια προς την Ελλάδα που διαγράφονται θα λείψουν από άλλους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Αυτό ακούγεται δύσκολο. Ως φορολογούμενος πολίτης, θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση θα προσπαθούσε να αποτρέψει αυτό το σενάριο. Όπως δείχνουν τα πράγματα, όμως, δεν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί αυτό. Σε αυτό το σημείο, τα χειρότερα δεν μπορούν να αποκλειστούν. Μπορούν μόνο να αναβληθούν, παρέχοντας κατ’ επανάληψη νέα δάνεια στην Ελλάδα και οδηγώντας τον κόσμο στην εκτίμηση ότι αυτά τα κεφάλαια κάποια στιγμή θα αποπληρωθούν.

Αυτή ακριβώς είναι η προσέγγιση των Σόιμπλε και Μέρκελ. Οι ομοσπονδιακές εκλογές λαμβάνουν χώρα τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και κανείς δεν θέλει να διαπραγματευτεί οποιοδήποτε κούρεμα μέχρι τότε. Και μετά; Ο κ. Σόιμπλε πιθανώς θα μιλήσει γενικά και αόριστα. Προτιμά να μιλά για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης – με άλλα λόγια για επιπλέον δάνειο δισεκατομμυρίων, που θα καταφέρει μόνο να αυξήσει το χρέος της Ελλάδας και να επιτείνει το πρόβλημα.

Τι θα επιφέρει το βάρος αυτών των δανείων, όμως, για τη Γερμανία; Πιθανώς ο κ. Σόιμπλε να μη βρίσκεται στην κυβέρνηση όταν το πρόβλημα γίνει πραγματικότητα. Ο πιο ειλικρινής τρόπος διαχείρισης είναι να παραδεχθεί τώρα τι πραγματικά θα γίνει».

SHARE