Επισημάνσεις της Eurobank για την πορεία της οικονομίας

Από το οικονομικό Δελτίο “7 ημέρες” της Eurobank:

 

  • Σύμφωνα με τον δείκτη διεθνούς διαφάνειας η ελληνική οικονομία κατέχει την 80η θέση σε ένα σύνολο 177 χωρών. Οι αντίστοιχες θέσεις για την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία είναι 21η, 33η και 40η.
  • Ενθαρρυντικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία αποτελεί το γεγονός ότι το κλίμα αντίληψης για την διαφθορά στον δημόσιο τομέα εμφανίζει σημάδια βελτίωσης.
  • Η ανταγωνιστικότητα δεν ενισχύεται μόνο με πολιτικές μειώσεως του κόστους παραγωγής, η ποιότητα των θεσμών και η διαφάνεια είναι εξίσου σημαντικές συνιστώσες.
  • Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2014 για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014 είναι ικανοποιητική. Χρειάζονται όμως αποφάσεις για την πορεία των εσόδων και των δαπανών που θα εξασφαλίζουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2014 και μετά, όπως:

o    Η αποτελεσματικότερη οργάνωση του πλαισίου εφαρμογής του ΦΠΑ.

o    Η αποφυγή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και η εξόφληση των νέων χρεών του ΕΟΠΠΥ.

o    Η φορολογική ελάφρυνση.

  • Δείκτης Οικονομικού Κλίματος: τον Αύγουστο, αν και υποχώρησε στις 101,9 μονάδες από 102,6 τον Ιούλιο, παρέμεινε για τρίτο συνεχή μήνα πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο τον 100 μονάδων. Η υποχώρηση σημειώθηκε λόγω των δυσμενέστερων προσδοκιών στον κλάδο της βιομηχανίας, των κατασκευών και της επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

 

 

 

SHARE