Επιμένει ο Λιαργκόβας: Δεν κάναμε λάθος για τους τόκους – Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Στην εκτίμησή του για τον κίνδυνο χρεοκοπίας σε περίπτωση που δεν ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος εμμένει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, απαντώνας στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Το έλεγε και η ίδια η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση, χωρίς ελάφρυνση του χρέους, η χώρα οδεύει σε χρεοκοπία», ανέφερε ο κ. Λιαργκόβας, μετά την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στις εκτιμήσεις του. «Αν δεν γίνει κάτι με το χρέος, δεν είναι βιώσιμο.  Η περαιτέρω ρύθμιση είναι απαραίτητη», σημείωσε ο κ. Λιαργκόβας, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε λάθος τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται στην τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το ύψος των τόκων που καλείται να καλύψει το ελληνικό δημόσιο τα επόμενα χρόνια.
«Εμείς λάθος δεν κάναμε. Χρησιμοποιήσαμε επίσημα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Και ήταν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που είχαμε προς αξιοποίηση με ορίζοντα το 2026», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Λιαργκόβας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το μείζον είναι πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απαιτεί και ρύθμιση με μεσοπρόθεσμα μέτρα (αυτήν τη στιγμή εφαρμόζονται μόνο βραχυπρόθεσμα), τονίζοντας ότι αυτή είναι μία θέση την οποία υιοθετεί εξάλλου και η κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ο κ. Λιαργκόβας εστίασε στα εμπόδια που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην υψηλή φορολογία, στη γραφειοκρατία και στις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης.

Σημείωσε ότι το «κλειδί» είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα ξεμπλοκάρουν την οικονομία και σε μικροοικονομικό επίπεδο, καθώς διαφορετικά η μακροοικονομική πρόοδος δεν θα αποφέρει αποτέλεσμα.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Το υπουργείο Οικονομικών σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, όπως και άλλων αντίστοιχων φορέων, και δε συνηθίζει να σχολιάζει τις εκθέσεις και τις απόψεις που εκφέρονται από τα μέλη του. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οφείλει να αποκαθιστά την πραγματικότητα όταν διαπιστώνονται σφάλματα.

Οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες τόκων που αναφέρονται στην τριμηνιαία έκθεση Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (σελ. 12) δεν είναι ακριβείς.

Οι εκτιμήσεις αυτές ανάγονται στα τέλη του 2013  όπου, μεταξύ άλλων, τα επιτόκια ήταν πολύ υψηλότερα και δεν είχαν εφαρμοστεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Μάιου του 2016. Σημειώνεται, επίσης, ότι το 2013 το δημόσιο χρέος είχε σε ποσοστό 80% κυμαινόμενα επιτόκια. Είναι επομένως άστοχο να προβαίνει κανείς σήμερα σε προβλέψεις για την περίοδο 2023-2026 με βάση στοιχεία που ίσχυαν πριν από τέσσερα χρόνια.

Με βάση τα νέα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι τόκοι για την περίοδο 2021-2026 θα είναι μειωμένοι από 24% έως και 36% σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, ανάλογα με τις παραδοχές που  χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό τους.

Σε κάθε περίπτωση ο υπολογισμός των τόκων, στο μέτρο που το μεγαλύτερο μέρος δανεισμού έχει ακόμη κυμαινόμενο επιτόκιο,  εξαρτάται προφανώς από τη μέθοδο πρόβλεψης των επιτοκίων. Κατά συνέπεια, σε τόσο μακρινές περιόδους, η πιθανότητα σοβαρών αποκλίσεων είναι μεγάλη. Συνεπώς ο υπολογισμός αυτός επιβάλλεται να αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε κάθε περίπτωση τα επίσημα στοιχεία για τις δαπάνες τόκων είναι αυτά που αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και συγκεκριμένα:

2017 2018 2019 2020 2021
Ενοποιημένοι Τόκοι Γεν. Κυβέρνησης (σε εκατ. €) 6.015 6.445 6.469 6.648 6.824

 

 

Τσακαλώτος: Κάνει λάθος το Γραφείο Προυπολογισμού της Βουλής

SHARE