Επιμένει η SZ – Η συνάντηση για την Ελλάδα είχει προγραμματιστεί – Τη ματαίωσε ο Σόιμπλε;

szH συνάντηση εκπροσώπων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την Ελλάδα στο Βερολίνo είχε προγραμματιστεί, επιμένει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία αποκάλυψε το θέμα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, άφησε αναπάντητο το ερώτημα εάν ήταν ο Σόιμπλε αυτός που συγκάλεσε τη συνάντηση την Παρασκευή το βράδυ και αργότερα την ματαίωσε.

Η μυστικοπάθεια του υπουργείου Οικονομικών ξενίζει. Καταρχάς διότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες είχαν επιβεβαιώσει το ταξίδι τους.  Αλλά και γιατί είναι προφανές ότι ο χρόνος πιέζει”.

Tο υπουργείο διαψεύδει το δημοσίευμα το οποίο κάνει λόγο για μια ‘συνάντηση με αντικείμενο την κρίση, διότι δεν υπάρχει κρίση. Βρισκόμαστε σε εποικοδομητικές συνομιλίες για τις προόδους που κάνει η Ελλάδα κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεων της’. Επίσης η εκπρόσωπος δήλωσε πως το υπουργείο δεν θέλει να συμμετάσχει σε εικασίες.

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει ότι “οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε νέες πιστώσεις προς την Ελλάδα γίνονται σε ένα δυσμενές πολιτικό περιβάλλον.  Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ θα πρέπει στα μέσα Δεκεμβρίου να λογοδοτήσει σε δικαστήριο της Γαλλίας.  Υπάρχει η υπόνοια ότι η Λαγκάρντ την εποχή που ήταν υπουργός διευκόλυνε παράνομα αποζημίωση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί…

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

O Σόιμπλε τίναξε στον αέρα το μίνι Eurogroup για την Ελλάδα – Ματαίωση ή αναβολή;

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διέψευσε τη συνάντηση, ωστόσο επικρατεί σύγχυση ως προς το αν αναβλήθηκε ή ακυρώθηκε η μίνη σύνοδος.
Σύμφωνα πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το MNI, η συνάντηση δεν ματαιώθηκε αλλά θα πραγματοποιηθεί άλλη μέρα, λόγω των διαρροών που τράβηξαν την προσοχή των ΜΜΕ, με θέμα την Ελλάδα και την Ιταλία.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι δεν είχε προγραμματιστεί καμία μίνι σύνοδος για την Ελλάδα. “Δεν υπήρξε ανάγκη ποτέ, δεν υπήρξε ποτέ κρίση”, ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Σόιμπλε.

Κομισιόν: Δεν σχολιάζουμε διαρροές

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο», απάντησε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Ανίκα Μπράιτχαρτ, κληθείσα να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, το οποίο ανέφερε ότι την Παρασκευή επρόκειτο να συγκληθεί στο Βερολίνο το λεγόμενο Washington Group, με θέμα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια τόνισε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες του επιτρόπου Οικονομικών «να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τέτοιες συναντήσεις».

Επιπλέον, ερωτηθείσα εάν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, είχε προγραμματίσει ταξίδι στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε διαρροές, ούτε υποθετικές ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτές τις διαρροές».

Σε ό,τι αφορά την ακριβή ημερομηνία μετάβασης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, η κ. Μπράιτχαρντ σημείωσε πως θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου.

Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πηγές της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι «οι επαφές συνεχίζονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο», προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Αθήνα, έγινε «εξαιρετική δουλειά» και σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος».

Τι μετέδωσε η Deutsche Welle

Δεν θα γίνει τελικά η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των πέντε ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, που είχε προγραμματιστεί για την προσεχή Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.

Στο λεγόμενο «Μίνι Eurogroup» είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

SHARE