Επίθεση Juncker στους Έλληνες που φυγάδευσαν κεφάλαια στο εξωτερικό – Μη πατριωτική η στάση τους

Δριμύτατη κριτική προς τους εκατομμυριούχους Έλληνες, που φυγαδεύουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, εξαπέλυσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ, αφού επισήμανε ότι στην Ελλάδα τα μέτρα επιβαρύνουν περισσότερο τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα δήλωσε τα εξής:

«Ενθαρρύνω, με όλη μου τη δύναμη, τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει τη φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Προς το Λονδίνο και προς τη Φρανκφούρτη, τη στιγμή που οι Γερμανοί συμπεριφέρονται σα να μην υπάρχει τέτοιο ζήτημα, προς το Άμστερνταμ και το Λουξεμβούργο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να ξεσκεπάσει αυτή τη μη πατριωτική στάση ορισμένων εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων Ελλήνων. Δεν είμαστε εδώ για να εκμεταλλευτούμε τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σε ορισμένα κράτη μέλη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε γενικές γραμμές, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι το 2012 ήταν καλή χρονιά για την ευρωζώνη, καθώς- όπως είπε- ελήφθησαν αποφάσεις που διασφαλίζουν τη σταθεροποίησή της, ενώ παράλληλα διαψεύστηκαν όσοι, στις αρχές του έτους, προέβλεπαν το τέλος του ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2013, συνέχισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι τον Ιανουάριο του 2012. Σημείωσε, ωστόσο, ότι μπορεί τα χειρότερα να είναι πίσω μας, αλλά αυτά που μένει να γίνουν είναι «απαιτητικά». «Μπροστά μας έχουμε δύσκολα χρόνια, τα προβλήματα παραμένουν σοβαρά και η επίλυσή τους χρειάζεται ισχυρό πολιτικό θάρρος», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι διαψεύστηκαν όσοι, κυρίως, από αγγλοσαξονικές χώρες προέβλεπαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ, καθώς η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης και εφαρμόζει το πρόγραμμα σταθεροποίησης. Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, «χάρη στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, στις αποφάσεις που έλαβε η ελληνική βουλή και στη συμβολή της ελληνικής κοινωνίας, η οποία υποφέρει πολύ».

Συνεχίζοντας, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την αμέριστη συμπάθεια και φιλία του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, την οποία- όπως είπε- δεν συμμερίζονται οι «φιλόσοφοι του Βορρά». «Για μένα, η ΕΕ και η ευρωζώνη θα ήταν ατελής χωρίς την Ελλάδα. Έχουμε γίνει αλαζόνες. Δε γνωρίζουμε ιστορία. Δε συμπαθούμε αυτούς που δεν είναι σαν εμάς, αγνοούμε όσα προσέφερε η Ελληνική Δημοκρατία και οι Έλληνες στην Ευρώπη. Θα υπερασπίζομαι αυτήν τη χώρα, ως το τέλος. Είμαι φίλος των Ελλήνων» ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Eurogroup.

Εξάλλου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στα «τραγικά» νούμερα της ανεργίας στην Ευρώπη που «μας συνθλίβουν»- όπως χαρακτηριστικά είπε- και γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν πιο δραστικές πολιτικές στην αγορά εργασίας.

SHARE