Επίθεση από αριστερά στον Α.Τσίπρα – Λαφαζάνης: Δεν πληρώνουμε και ας φύγουμε από το ευρώ!

Π. Λαφαζάνης στην ΚΕ: «Γιατί είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ»;Στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ  ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε την αμφισβήτησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία και διερωτήθηκε «σε τι έχουμε συμφωνήσει;». Ζήτησε, δε, να πάρει απόφαση η Κεντρική Επιτροπή και να πει «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα ανέφερε: «Πού ακούστηκε ότι είναι τρομοκρατία να μην πληρώσουμε την επόμενη δόση ΔΝΤ; Πού ακούστηκε ότι είναι τρομοκρατία ότι δε θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς των δανειστών; Πού ακούστηκε ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ;»
Ο κ. Λαφαζάνης κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να πούμε στο λαό το ελληνικό σχέδιο και θα μας στηρίξει.
“Υπάρχει συνειδητοποίηση η παμε αμέριμνοι για συμφωνια;Έμαθα οτι ζήσαμε τραγικές καταστάσεις στη Ρίγα και στο Μπρασελς γκρουπ. Μην κοιτάτε τα χαμόγελα. Ο Σόιμπλε είναι σαν ενα μαντρόσκυλο που επιτίθεται. Θα εχουμε θετική συμφωνια και σύμφωνη με το προγράμμα μας;Ο κόσμος είπε οτι πρεπει να καταργηθεί το μνημόνιο εντός ευρωζώνης και να μη χρεωκοπήσουμε, και αν αυτο δεν γίνεται; Εμείς τα επιδιώκουμε ολα αυτα, εμείς υπερασπιζόμαστε το λαό και το βιοτικό του επίπεδο, τη ζωή του.Οι άλλοι κάνουν τη ρήξη, οι άλλοι επιδιώκουν να μας εξοντώσουν. Διακοπή αποπληρωμής χρέους. Μετα τη χρεοκοπία του ’32 ήρθε η ανάκαμψη και η διαγραφή του χρέους, ειναι το όπλο των αδύναμων. Οταν δεν παει άλλο λέμε στοπ δεν θα πληρώσουμε. Ειναι αυτο η καταστροφή ή αυτο που μας επιβάλλουν;

Πρεπει να περάσουμε στη  αντεπίθεση και να πουμε αυτα που συμβαίνουν στη χώρα..ειναι καταστροφή για την ελίτ και τους οικονομετρες. Γιατί να τρομοκρατηθεί ο λαός απο επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; μονο στην Ελλάδα ειναι κλειστή αυτη η συζήτηση;

Μονο εδω ισχύει το εθνικό νόμισμα ίςον καταστροφή. Που εχουμε συμφωνήσει ως τωρα; Στο ιδιωτικοποιήςεις; Εχουμε συμφωνήσει να πουλήσουμε το 51% του λιμανιού η το ΤΑΙΠΕΔ; Έπρεπε το ΤΑΙΠΕΔ  να το είχανε διαλυσει. Δεν χρειαζεται το ΤΑΙΠΕΔ για να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία.Η ΚΕ θέλει να πάρουμε μια απόφαση. Δεν πουλάμε λιμάνια τρένα αεροδρόμια. Δεν πουλάμε τα ακίνητα φιλέτα. Δεν ειναι δυνατόν να πιστεύουν οτι με την πώληση αυτών θα αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Σε καμία περιπτωση. Θα εισπράξουμε πενταροδεκάρες που θα πάνε στο χρέος. οι ιδιοτικοποιησεις γίνονται για καθαρά πολιτικούς νεοφιλελεύθερους λόγους.

Μακάρι να εχουμε αλλαγή στάσης απο τους πιστωτές. Αλλιώς δεν εχουμε σχέδιο σε περίπτωση που δεν εχουμε να πληρώσουμε και θα μας οδηγήσουν εκεί που θέλουν στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Πρεπει να προετοιμάσουμε τον λαό για οτι μπορεί να συμβεί”

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Δισέλιδο κείμενο προσθήκης στην τελική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την Κυριακή η Αριστερή Πλατφόρμα, με το οποίο καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην πληρώσει το ΔΝΤ αν συνεχιστεί, όπως αναφέρει, ο εκβιασμός από τους δανειστές.
Tο κείμενο θέσεων της Αριστερής Πλατφόρμας αναφέρει ότι οι «Θεσμοί» δεν επιδιώκουν αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «έντιμο συμβιβασμό», αλλά «να εξωθήσουν “απροστάτευτη” την κυβέρνηση στην πλήρη υποταγή και τον παραδειγματικό διασυρμό». Η Αριστερή Πλατφόρμα καλεί την κυβέρνηση να περάσει στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζει «προπαγάνδα των κυρίαρχων κύκλων» την «απόλυτη καταστροφή που, υποτίθεται, θα φέρει η διακοπή αποπληρωμής του χρέους και η ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη». «Η μεγαλύτερη καταστροφή για τη χώρα είναι η επιβολή νέου μνημονίου εκείνης ή της άλλης μορφής και η παράταση της εφαρμογής των προηγούμενων» αναφέρει χαρακτηριστικά η Αριστερή Πλατφόρμα και προσθέτει: «Η κυβέρνηση, εφόσον οι θεσμοί συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει εδώ και τώρα ευθέως ότι […] δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση στο ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της»

 

Στάθης Λεουτσάκος

 

Να περάσει η κυβέρνηση άμεσα στην αντεπίθεση με ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα στηρίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε με ομιλία του στην ΚΕ ο Στάθης Λεουτσάκος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας. Ο κ. Λεουτσάκος είπε ότι οι «θεσμοί» δεν επιδιώκουν «έντιμο συμβιβασμό», γιατί έντιμος συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και νέα βάρη στα λαικά στρώματα, χωρίς άρση της λιτότητας, χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και χωρίς ισχυρή ρευστότητα για την αναζωογόνηση της οικονομίας. Ο κ. Λεουτσάκος πρότεινε άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών, εγκαθίδρυση της δημοκρατικής νομιμότητας και διαφάνειας στα κυρίαρχα ΜΜΕ, άμεσο τερματισμό «κάθε πλέγματος προστασίας της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας», άρση των προνομίων των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ουσιαστική φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και πλήρη επαναφορά των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Δημήτρης Παπαδημούλης
O Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να φανεί κατώτερος των περιστάσεων και πρόσθεσε ότι η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι να κρατήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό όρθιους και τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο. Σημείωσε ότι είναι ανάγκη να αποφύγουμε μια καταστροφική ρήξη που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και κοινωνική οπισθοδρόμηση, αλλά και σε γρήγορη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν δύο επιλογές σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη είναι ένας δύσκολος συμβιβασμός και η δεύτερη η ρήξη και η χρεοκοπία. Η ρήξη και η χρεοκοπία, είπε ο κ. Παπαδημούλης, συνιστούν αντιλαική επιλογή που θα πλήξει τη χώρα και τα μεσαία και χαμηλά λαικά στρώματα. Είναι αντίθετη στην λαική εντολή και θα οδηγήσει την Αριστερά 50 χρόνια πίσω.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Ο Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, είπε πως ήταν λάθος η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αλλά υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η επιλογή της ρήξης καθώς αυτή θα οδηγήσει σε εθνική τραγωδία.

“Ειμαστε εγκλωβισμένοι σε μια συμφωνια με επαχθείς ορους. Παλεύουμε να ειναι οσο το δυνατον λιγότερο επώδυνη. Θα  μπορουσε να ενισχυθει αυτη η συμφωνια με ενα δημοψήφισμα”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΣΚΑΪ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «χίμαιρα ή ουτοπία» κάποιους στόχους που είχε θέσει το κόμμα. Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε επαχθή σημεία της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

«Εγώ είχα πει ότι τα άρθρα του μνημονίου δεν σκίζονται με ένα άρθρο και ένα νόμο» είπε,  σημειώνοντας ότι η συμφωνία θα έχει μέτρα και ρυθμίσεις για τους μισθούς και τις συντάξεις.

 

Ο Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Από την πλευρά του ο βουλευτής του κόμματος Θανάσης Πετράκος ζήτησε να ενημερωθεί ο λαός για όλες τις εναλλακτικές λύσεις και πρόσθεσε: “Για μας δεν είναι ούτε πάση θυσία στο ευρώ, ούτε στη συμφωνία. Δεν είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ”. “Να μην λεμε οτι όλα είναι καλά. Για μας δεν είναι  ουτε πάση θυσία στο ευρω ούτε στη συμφωνία. Ο Τσίπρας δίνει μάχη με τα συμφέροντα και πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο. Αυτη η κυβέρνηση μπορει να υπογράψει μόνο συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά της”, είπε ο κ. Πετράκος.  Ο βουλευτής Μεσσηνίας τους ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε οτι η 20η φλεβαρη ηταν μεγάλο λάθος και σημείωσε πως δεν είναι καταστροφή η ρήξη και η έξοδος απο το ευρω.

 

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΟΣ

Επικριτικός κατά του Γ. Βαρουφάκη ήταν ο Γιάννης Μηλιός ο οποίος είπε: “Κάποιοι είπαν ότι δόθηκαν προφορικές υποσχέσεις για εξασφάλιση ρευστότητας. Αυτά που δεν συμβαίνουν ούτε στα καφενεία”.

Ο πρώην υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γίαννης Μηλιός τόνισε ότι το non paper του Μεγάρου Μαξίμου σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα ήταν πάρα πολύ σωστό. Ο κ. Μηλιός αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί ο ίδιος ξεκαθάρισε οτι δεν το κάνει από προσωπική πικρία υπογράμμιζοντας: “Καποιοι ειπαν οτι δόθηκαν προφορικές υποσχέσεις για εξασφάλιση ρευστότητας που δεν συμβαινουν ούτε στα καφενεία και γράφτηκαν διαφορα σχετικά με μενα οτι η κριτική που ασκήσαμε προερχόταν απο πικρία και δεχτήκαμε χυδαίες επιθέσεις μέσω του Τυπου. Πάντα χρειάζεται μια νέα Αυριανή και ένας νεος Αυριανισμός αλλά όχι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο κ. Μηλιός, τέλος εκτίμησε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πρότεινε την αθέτηση πληρωμών στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ, σε περιπτωση που ασκηθούν πιέσεις: “Οποιαδήποτε διαπραγματευση είναι σύγκρουση και ο αντίπαλος πρεπει να φοβάται. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Δεν πρέπει να υπογράψουμε μια συμφωνία που να μην είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας και τις δεσμεύσεις μας και δεν πρέπει να πληρώσουμε αν δεν εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Η καθυστέρηση δεν ειναι πιστωτικό γεγονός απεναντι σε θεσμικούς δανειστές. Προτείνω την αθέτηση πληρωμών στο πλαισιο της ζώνης του ευρω, αν πιεστούμε, γιατι εκτιμώ οτι η αλλαγή νομίσματος σε μια μικρη χωρα σαν την Ελλαδα θα προκαλούσε σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών”.

 

ΟΧΙ ΑΠΟ 10 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Στην κοινή τους δήλωση, τα μέλη που πρόσκεινται στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος, τονίζουν ότι το τελευταίο διάστημα «γίνεται συστηματική προσπάθεια ώστε να περάσει μια συμφωνία, μνημονιακής κοπής με νέα οδυνηρά μέτρα, η οποία θα παρουσιαστεί σαν αναγκαία, περίπου σαν νίκη της κυβέρνησης απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους».

Στη δήλωση που κατέθεσαν αναφέρουν ότι «το εντυπωσιακό είναι ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική -ακόμα και αν την θεωρήσουμε αναγκαστική μέσα από την πίεση των τροϊκανών- δεν έχει θίξει διόλου το δίκτυο της εσωτερικής διαπλοκής, καθώς ρίχνει γέφυρες προς τον συστημικό οικονομικό και πολιτικό κόσμο, διακρίνεται για τα πολιτικά ανοίγματα σε χώρους που υπηρέτησαν τα μνημόνια». Αυτή η επιλογή, προσθέτουν «δεν καθορίζεται από έναν αδήριτο συσχετισμό δυνάμεων αλλά έρχεται σαν αναγκαίο εξάρτημα μιας επί της ουσίας κεντροαριστερής προσαρμογής».

Σύμφωνα με την δήλωση, «κυοφορούνται σημαντικές πολιτικές εξελίξεις» και «βρισκόμαστε σε σημείο καμπής όπου προετοιμάζονται οι όροι για την κεντροαριστερή ανασύσταση τόσο ιδεολογικά – αξιακά όσο και πολιτικά, καθώς όλοι οι χρεοκοπημένοι, πολυχρησιμοποιημένοι φορείς του μνημονίου επανέρχονται και πλασάρονται στο προσκήνιο, πλάι στους νεόκοπους του Ποταμιού και άλλων».

Η λογική των «κόκκινων γραμμών» δεν είναι σωστή αλλά αμυντική, εκτιμούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διακηρύσσουν ότι «η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι μια Αριστερά που δεν θα είναι κεντροαριστερά».

SHARE