Εξώδικο στον Γ. Στουρνάρα έστειλαν λογιστές – Ζητούν παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για τις δηλώσεις

forologia 12Eξώδικη διαμαρτυρία κατά του Υπουργού Οικονομικών κ.Στουρνάρα, για το φετινό αλαλούμ στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κατέθεσαν τέσσερις Σύλλογοι  Λογιστών – Φοροτεχνικών για  τα προβλήματα που δημιουργεί η ασάφεια στο τρόπο  υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Το εξώδικο συντάχθηκε μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου των Χανίων και το συνυπογράφουν , ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αθηνών – Πειραιώς,  και ο Σύλλογος Λογιστών Πάρου – Αντίπαρου, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα.

Οι τέσσερις Σύλλογοι ζητούν την  παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου της προθεσμίας για υποβολή φορολογικών δηλώσεων και κάνουν εκτενή αναφορά στα  σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί  στο θέμα της συμπλήρωσης και υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Μεταξύ άλλων στο εξώδικο αναφέρονται τα εξής: 

«…Επειδή καταλύεται κάθε έννοια ασφάλειας δικαίου στους πολίτες – φορολογούμενους αλλά και σε εμάς τους φοροτεχνικούς – λογιστές, οι οποίοι δεν γνωρίζουμε με σιγουριά πότε και με ποιό περιεχόμενο θα υποβάλουμε τις φορολογικές δηλώσεις.

Επειδή με την παραπάνω πρακτική σας εξωθούμαστε σε σωρεία λαθών με άμεση επίπτωση α) στην επιστημονική μας ιδιότητα και παρουσία, β) στην κοινωνική μας ευθύνη και, γ) δεδομένου των οικονομικών συνθηκών, στην οικονομική κατάσταση των πελατών μας φορολογουμένων.

Επειδή κατά συνέπεια αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις λοιπές μας, επαγγελματικές μας και όχι μόνο, υποχρεώσεις προς τους πελάτες μας (επιχειρήσεις) με κίνδυνο παραλείψεων, που σε μελλοντικό πιθανό έλεγχο μπορεί να επιφέρουν σωρεία ποινικών, αστικών και διοικητικών κυρώσεων για εμάς και για τους ίδιους τους επιχειρηματίες…….

Επειδή οι αποφάσεις του Υπουργείου Σας δεν σέβονται θεμελιώδεις και συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές, όπως την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της επιείκειας, την αρχή της καλής πίστης, την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, την αρχή της αναλογικότητας.

Επειδή οι ενέργειες των οργάνων του Κράτους πρέπει να μην είναι αντίθετες προς τους κανόνες του Συντάγματος, του Ευρωπαϊκού δικαίου και των νομοθετικών πράξεων και οι ενέργειες της διοίκησης να είναι σύμφωνες ή να βρίσκονται σε αρμονία με τους κανόνες αυτούς.

Επειδή δεν δικαιούστε, λόγω των δικών σας πράξεων ή παραλείψεων, για τις οποίες δεν είναι υπαίτιος ο φορολογούμενος πολίτης, να αγνοήσετε την πραγματική ανικανότητά μας να ανταποκριθούμε προσηκόντως στα καθήκοντά μας…….

……ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και με τη ρητή επιφύλαξή μας για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας,(από οποιαδήποτε αιτία κι αν προέρχεται)

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΑ για την παράνομη, αντισυνταγματική ως και συχνά εγκληματική, τόσο για εμάς όσο και τους φορολογούμενους, στάση του υπουργείου Σας.

Σας ΚΑΛΟΥΜΕ, αφού συνεκτιμήσετε τα παραπάνω περιστατικά, όπως:
α) ανταποκριθείτε άμεσα με τον πιο πρόσφορο τρόπο στην επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων μας,
β) εξασφαλίσετε την αξιοπρέπεια στην εργασία μας, γιατί η αξιοπρέπεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασικό δικαίωμα σε μια πολιτισμένη κοινωνία, ο μόνος ασφαλής δρόμος διεξόδου από τη φτώχεια και παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής,
γ) ορίσετε ΑΜΕΣΑ νέο εύλογο χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το οποίο, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να λήγει πριν την 30η Σεπτεμβρίου 2013.

Διαφορετικά σας ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ απερίφραστα ότι α) δεν δυνάμεθα να αναλάβουμε καμία ευθύνη έναντι κανενός για την μην έγκαιρη υποβολή αυτών, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα, αλλά σε πασιφανείς λόγους ανωτέρας βίας και β) θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες και ενδεδειγμένες ενέργειες για την προάσπιση και διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των φορολογουμένων και των φοροτεχνικών-λογιστών».

SHARE