Εν μέσω έντασης ψηφίζονται τα προαπαιτούμενα για τη δόση-Τέθηκε θέμα αντισυνταγματικότητας-Αυριο σύσκεψη των «τριών»

boulimesaΣε εξέλιξη είναι στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση εν όψει της ψήφισης σήμερα, Δευτέρα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, του νομοσχεδίου για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ορίζουν μια σειρά από δημοσιονομικά, μισθολογικά και άλλα θέματα, όλα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται νέοι δημοσιονομικοί κανόνες γα τον έλεγχο των δαπανών των υπουργείων των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ, αναστολή πλειστηριασμών στην α’ κατοικία και την αναστολή εξώσεων σε εμπορικά καταστήματα ως το τέλος του 2013 και παρεμβάσεις στις συντάξεις υπαλλήλων της Βουλής (προσαρμογή στα όσα ισχύουν για τους υπαλλήλους των υπουργείων).  Επιπλέον, στο προς ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνονται τα μέτρα επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, η  Δανειακή Σύμβαση για την ανταλλαγή ομολόγων και η πράξη απαλλαγής ευθύνης ΔΣ τραπεζών κατά την ανταλλαγή ομολόγων.

Αύριο θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Θέμα της συνάντησης θα είναι και τα φαινόμενα βίας.

Με την ομόθυμη καταδίκη, από τα κόμματα, της επίθεσης στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα, όμως, και σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε αντίθετη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, ενώ από τη συζήτηση δήλωσε ότι αποχωρεί το ΚΚΕ.

«Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει τη δική της πορεία, προσπάθεια και συνεισφορά στη Δημοκρατία. Καμία τρομοκρατική ενέργεια δεν μπορεί να μας εκφοβίσει και θα συνεχιστεί απρόσκοπτη η προσπάθεια μας να αποκαταστήσουμε το νόμο και την τάξη», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης δηλώνοντας ότι η ΝΔ περιμένει αντίστοιχες δηλώσεις καταδίκης της βίας και της τρομοκρατίας από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, προκειμένου να φανεί η ομόνοια και σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων στην καταδίκη τέτοιων φαινομένων.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες που υπονομεύουν τη Δημοκρατία και την πορεία της χώρας. Αυτή είναι η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ την οποία τηρεί όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις του ορθώνοντας ένα τείχος απέναντι στα φαινόμενα αυτά», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ταυτόχρονα τόνισε όμως ότι η διαδικασία των έξι Πράξεων Νομοθετικών Περιεχομένου, «δεν αφήνει τίποτα όρθιο από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», ό,τι «αυτές οι διαδικασίες είναι απαράδεκτες» και «δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, είναι διάτρητες που δεν αποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. «Για μία ακόμη φορά κάποιοι αποφάσισαν με ένοπλες συμπεριφορές να πλήξουν τη Δημοκρατία. Καταδικάζουμε απερίφραστα το γεγονός ότι ορισμένοι έρχονται και επανέρχονται με τέτοιου είδους συμπεριφορές», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι πλέον η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με τέτοια φαινόμενα που πλήττουν την καρδιά της, δηλαδή τις επενδύσεις και την κοινωνική ειρήνη.

«Είναι αυτονόητο και καθήκον μας να καταδικάζουμε την όποια επίθεση, πολύ περισσότερο κοινοβουλευτικού κόμματος», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ. Προσέθεσε όμως ότι πρέπει να συζητηθεί και η αλληλουχία των συμπτώσεων. Ενώ η Βουλή είχε ένα βαρύ πρόγραμμα ξεκινήσαμε με τη Βίλα Αμαλία, περάσαμε στα γκαζάκια σε σπίτια δημοσιογράφων, στη μολότωφ στο σπίτι του αδελφού του κ. Κεδίκογλου και σήμερα στην επίθεση στα γραφεία της ΝΔ, είπε ο κ. Κουϊκ και κατήγγειλε ταυτόχρονα τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, «διαδικασία με την οποία καλείται η Βουλή να εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία».
Την άποψη ότι από την «περίεργη βία των τελευταίων ημερών» ωφελείται η τρικομματική κυβέρνηση, διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, σημειώνοντας ότι το κόμμα του καταδικάζει όλες τις μορφές βίας «γιατί έχει νιώσει πετσί του τι σημαίνει βία, με δεκάδες βομβιστικές και ακόμη και δολοφονικές επιθέσεις στελεχών της». Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο προειδοποίησε ότι ο ίδιος ο ελληνικός λαός θα το ακυρώσει γιατί δεν είναι χωράφι της κυβέρνησης η εθνική κυριαρχία να την πουλάει και την δίνει στους πιστωτές.

Η αναφορά του κ. Λαφαζάνη στις πραξικοπηματικές πρακτικές με τις οποίες νομοθετεί η κυβέρνηση προκάλεσε την αντίδραση της Σοφίας Βούλτεψη. «’Ακουσα ότι είμαι περίπου πραξικοποηματίας. Είμαι ίσως όμως το μοναδικό παιδί που το πρωί της 21ης Απριλίου ξύπνησα με το περίστροφο στην πλάτη», σχολίασε η βουλευτής.

Λίγο αργότερα τον λόγο ζήτησε ο Μανώλης Γλέζος για να αναρωτηθεί από του βήματος ποιος ωφελείται από αυτές τις επιθέσεις. «Πάντως δεν ωφελείται η αριστερά από το φαινόμενο αυτό. Μήπως θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε αν προέρχεται από παρακρατικές οργανώσεις φίλιες προς τη Νέα Δημοκρατία;», ανέφερε ο κ. Γλέζος καλώντας τα κόμματα που στηρίζουν την τρικομματική να καταδικάζουν και τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα με το μπόνους των 50 εδρών που επιτρέπει στην κυβέρνηση να καταδικάζει το Σύνταγμα και την πλειοψηφία.

«Ούτε ως υπονοούμενο, ούτε ως ενδεχόμενο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο συλλογισμός ότι επειδή επικοινωνιακά μετακινείται το κέντρο βάρους, μπορεί παρακρατικοί και φίλιες προς τη ΝΔ να βρίσκονται πίσω από την εγκληματική αυτή ενέργεια», αντέδρασε ο κ. Βορίδης παρατηρώντας ότι μέχρι σήμερα όσοι είναι κρατούμενοι για τέτοιες επιθέσεις βίας είναι είτε αναρχικοί είτε της άκρας αριστεράς.
«Η κυβέρνηση αποδοκιμάζει και καταδικάζει ενέργειες σαν αυτή στα γραφεία της ΝΔ που είχαν στόχο να υπονομεύσουν τη δημοκρατική πορεία» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ομόθυμη καταδίκη της βίας. «Μοναδική εξαίρεση», όπως είπε, υπήρξε «η αναφορά του κ. Γλέζου στις παρακρατικές και φίλιες δυνάμεις προς τη ΝΔ». Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ στο διάστημα από 12 Νοεμβρίου 2012 έως και 12 Δεκεμβρίου 2012.
Την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ καταδίκασε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Μαρκόπουλος. Υπογράμμισε δε ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι πλέον 18 και πρέπει να ληφθεί μέριμνα να τοποθετούνται στις συζητήσεις στη Βουλή.
ΑΜΠΕ

SHARE