Εμπλοκή με τις θέσεις στα Παράγωγα της Guardian Trust

Αποτέλεσμα εικόνας για χρηματιστηριο λεωφορος αθηνων

 

Συνθήκες υποτιμητικής κερδοσκοπίας στο Χρηματιστήριο Παραγώγων ενδέχεται να προκαλέσει η αναστολή λειτουργιάς της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ η οποία από την Δευτέρα το απόγευμα βρίσκεται σε καθεστώς επιτροπείας από κλιμάκιο ελικτών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα και ενώ τα χαρτοφυλάκια των πελατών της χρηματιστηριακής στην spot αγορά δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σύμφωνα με πληροφορίες μπορούν ακόμα και να μεταφερθούν σε άλλη ΑΧΕ, για τα χαρτοφυλάκια παραγώγων έχει προκύψει εμπλοκή από την πλευρά του εκκαθαριστή που φαίνεται να πιέζει για άμεση ρευστοποίηση κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης την Τετάρτη το πρωί.

Αυτό σημαίνει πως το αναγκαστικό κλείσιμο θέσεων σε Προθεσμιακά Συμβόλαια και Δικαιώματα επί του Δείκτη ή επί μετοχών, σε συνδυασμό με την έλλειψη βάθους που επικρατεί (ειδικά στα Futures και Options επί μετοχών) δημιουργεί συνθήκες υποτιμητικής κερδοσκοπίας.  Αυτό θα μεταφραστεί αφενός σε μεγάλες ζημίες για τους επενδυτές της GT που έχουν ανοιχτές θέσεις στο ΧΠΑ και αυτή την στιγμή είναι εγκλωβισμένοι  και αφετέρου θα δημιουργήσει συστημικό κίνδυνο σε ολόκληρη την αγορά Παραγώγων.

Για παράδειγμα αν πολωθούν ή αγοραστούν Προθεσμιακά Συμβόλαια επί μετοχών σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες και της τάξεως του -30% ή +30%, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν margin calls για επενδυτικά χαρτοφυλάκια άλλων ΑΧΕ που διατηρούν θέσεις στα ίδια προϊόντα, δημιουργώντας έτσι μια αλυσιδωτή αντίδραση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Εν τω μεταξύ οι traders των Παραγώγων σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την συγκυρία κερδοσκοπικά, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως δεν έχει παρθεί ακόμα η τελική απόφαση για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα από τους εποπτικούς μηχανισμούς της ΕΚ και του ΧΠΑ.

Του Αντώνη Τάντουλου

http://www.bankwars.gr/%ce%97-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%ad%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-guardian-trust-%ce%91%ce%95%ce%a0%ce%95/

 

SHARE