Εμανουέλ Μακρόν: Ποιός είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας – Εκατομμυριούχος πρώην τραπεζίτης ο 37χρονος

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας

Με την λιτότητα να έχει καθηλώσει τη γαλλική οικονομία ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εμπιστεύθηκε το καθοριστικής σημασίας υπουργείο Οικονομίας, Βιομηχανίας και Στατιστικής σε έναν εκλεκτό των γαλλικών τραπεζών: τον μόλις 37χρονο Εμανουέλ Μακρόν, μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα της προεδρίας.

Ο Μακρόν σηματοδοτεί μία στροφή προς τα δεξιά -ή μάλλον προς τα ακόμη δεξιότερα-, για την προεδρεία του σοσιαλιστή Ολάντ, ο οποίος βλέπει την δημοφιλία του να έχει κατακρημνιστεί στο πρωτοφανές για οποιονδήποτε ηγέτη στη νεότερη γαλλική ιστορία, ποσοστό-καταστροφή του 17%. 

Γιός μεγαλογιατρού, καθηγητή της νευρολογίας, και μιας συμβούλου του γαλλικού Συστήματος Υγείας επί ιατρικών θεμάτων, ο Μακρόν σπούδασε φιλοσοφία του δικαίου, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες. Το 2008 προσελήφθη στον χρηματοπιστωτικό κολοσσό Ρότσιλντ όπου διακρίθηκε διότι διηύθυνε την εξαγορά-μαμούθ ενός τμήματος της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer από τη γαλλική εταιρεία Nestle. H εξαγορά αυτή, συνολικού ύψους εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, γέμισε με τεράστια ποσά και τους προσωπικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς, κάνοντάς τον εκατομμυριούχο.

Το 2011, σε ηλικία 34 ετών, έλαβε τη μεγάλη απόφαση: να περάσει από το γραφείο του τραπεζίτη σε εκείνο του πολιτικού. Αν και στο παρελθόν τον είχε διεκδικήσει ως συνεργάτη και ο δεξιός πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο Μακρόν υποστήριξε τον Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς. Μετά τη νίκη έγινε ένα από τα πρόσωπα του στενού οικονομικού επιτελείου του Μεγάρου των Ηλισίων. «Είναι υγιές στοιχείο, άνθρωπος αυθεντικός και δημιουργικός» έχει πει για τον νεαρό συνεργάτη του ο Ολάντ.

Ως προς τις απόψεις του για την οικονομία, ο Μακρόν μοιάζει να μην έχει μυστικά. Ολοι οι Γάλλοι αναλυτές τον χαρακτηρίζουν δεξιό και φιλελεύθερο. Πιστεύει ακράδαντα στην λιτότητα, όπως την απαιτεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στην καθημαγμένη από την χρηματοπιστωτική, κρίση Ευρώπη. Με μία διαφορά: ότι εκτιμά πως η εφαρμογή της θα μπορούσε – πάντα όμως σε συνεννόηση με τη Γερμανία -, να είναι «πιο ήπια και μακροπρόθεσμη». Από αυτή την άποψη το μήνυμα που στέλνει το Παρίσι στο Βερολίνο με τον διορισμό του Μακρόν είναι ένα μήνυμα «καθησυχαστικό» ως προς την συνεργασία του άλλοτε ισότιμου, όμως σήμερα προβληματικού, «γαλλογερμανικού άξονα».

Αντιδράσεις από την Αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Η επιλογή ενός τόσο συντηρητικού πολιτικού δεν έγινε αποδεκτή χωρίς αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS). «Το να περνάει ένα μέλος της ολιγαρχίας από μια τράπεζα στο Ελιζέ και το αντίστροφο, ε, αυτό πια είναι πολύ…σαρκοζικό !» σχολίασε δηκτικά ένας άλλος Εμανουέλ, ο Εμανουέλ Μορέλ, στέλεχος της κεντροαριστερής πτέρυγας του PS και επικεφαλής της πολιτικής πρωτοβουλίας «Τώρα Αριστερά!» («Maintenant la Gauche!»). 

«Ο Μακρόν είναι ο σύνδεσμός μας με μία οικονομία που μπορεί να μην μας είναι πολύ συμπαθής, αλλά με την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να επιχειρήσουμε συνθέσεις απόψεων και πρακτικών» δήλωσε ένας επικεφαλής δημόσιου οργανισμού, διορισμένος από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

Παντρεμένος με την πρώην φιλόλογό του

Στην προσωπική του ζωή, ο γεννημένος το 1977 νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας είναι παντρεμένος με την κατά 20 χρόνια μεγαλύτερή του Μπριζίτ Τρονό, πρώην φιλόλογό του στο Λύκειο, η οποία έχει τρία ενήλικα παιδιά από προηγούμενο γάμο.

«Ήταν από εκείνες τις καθηγήτριες που οι μαθητές τις θυμούνται για καιρό μετά το τέλος του σχολείου, γιατί τους διαμόρφωσε το αισθητήριο για την καλή λογοτεχνία» δήλωσε ένας από τους παλιούς συμμαθητές του Μακρόν, μιλώντας για την πρώην καθηγήτριά τους και νυν σύζυγο του συμμαθητή τους.

Πηγή: in.gr

SHARE