Ελλάς το μεγαλείο σου: Ο δημόσιος υπάλληλος που θέλει να παραιτηθεί και δεν τον αφήνουν!

H βρετανική εφημερίδα Independent παρουσιάζει την ιστορία ενός36χρονου επιχειρηματία, οποίος προσπαθούσε επί μήνες να παραιτηθεί από το δημόσιο και δεν τον άφηναν!

Ο Άλεξ Χριστοδούλου εργαζόταν ως δάσκαλος πληροφορικής σε σχολείο, ώσπου πριν από δύο καλοκαίρια αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση νέων τεχνολογιών. Έτσι, υπέβαλε την παραίτησή του στο σχολείο όπου εργαζόταν στην Καλαμάτα.

Όπως μάλιστα η εφημερίδα σχολιάζει, επρόκειτο για απόφαση που συμφωνούσε με το «ταξίδι» που θεσμοί όπως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θέλουν να δουν την Ελλάδα να πραγματοποιεί.

Όμως το σχολείο δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του.

«Μου είπαν ότι ήταν αργά για να υποβάλλω την παραίτηση και ότι έπρεπε να περιμένω τον επόμενο χρόνο. Δεν μπορούσα να το πιστέψω», δηλώνει ο κ. Χριστοδούλου. Μάλιστα κάποιοι ανώτεροί του τού επισήμαναν ότι διακινδύνευε να χάσει τη σύνταξή του με την «ανορθόδοξη» συμπεριφορά του.

«Δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι κάποιος θα παραιτείτο επειδή ήθελε να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του», σχολιάζει ο κ. Χριστοδούλου.

Μάλιστα, ο πρώην δάσκαλος αναφέρει στην εφημερίδα ότι κατά την εννεαετή θητεία του στην δημόσια εκπαίδευση είδε από κοντά το «θλιβερά δυσλειτουργικό ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα». Συνάδελφοί του προσέφεραν «πραγματική διδασκαλία» μόνο στα ιδιωτικά φροντιστήρια, ώστε να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Μια μειοψηφία αυτών έβαζαν ακόμα και χαμηλή βαθμολογία στους μαθητές τους για να τους ωθήσουν προς ιδιωτικά μαθήματα μετά το σχολείο.

Στη συνέχεια, συμβούλευσαν τον κ. Χριστοδούλου να μείνει εκτός δουλειάς για 21 συναπτές εργάσιμες αν ήθελε πραγματικά να παραιτηθεί, καθώς έτσι θα απολυόταν. Όμως μετά από δύο μήνες αποχής από τα μαθήματα δεν υπήρχε ενημέρωση. Όταν επικοινώνησε με το σχολείο του είπαν ότι θα έπρεπε να περάσει από πειθαρχικό συμβούλιο και ότι αντιμετώπιζε τον κίνδυνο πιθανής αγωγής. Μετά από επτά μήνες έλαβε τελικά γράμμα με το οποίο του ανακοίνωναν πως η επιστολή παραίτησής τους γινόταν δεκτή.

Ο ίδιος περιγράφει πώς εκτός από το σχολείο συγγενείς και φίλοι πίστευαν ότι η κίνησή του ήταν λανθασμένη, καθώς παρά το μέτριο μισθό των 1300 ευρώ οι 20 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα και οι τρεις μήνες διακοπών καθιστούσαν τη δουλειά ως μία από τις καλύτερες δυνατές. «Ήταν το ελληνικό όνειρο» μιας εύκολης δουλειάς με γρήγορη συνταξιοδότηση, όπως λέει ο κ. Χριστοδούλου.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, δύο χρόνια μετά την παραίτησή του, έλαβε τηλεφώνημα από το υπουργείο Παιδείας ότι η παραίτησή του έχει ανακληθεί, ότι η καταβολή του μισθού του θα ξεκινήσει ξανά και ότι θα αντιμετωπίσει πειθαρχική δίωξη και αποβολή. «Με άλλα λόγια ήθελαν να τον ξανα-προσλάβουν για να τον απολύσουν και να τον συμπεριλάβουν στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που απολύονται ώστε να ικανοποιηθούν οι διεθνείς πιστωτές», αναφέρει η εφημερίδα.

Ο 36χρονος επιχειρηματίας δηλώνει ότι δε θέλει να λογίζεται ως απολυμένος. «Δεν πρέπει να τιμωρηθώ επειδή παραιτήθηκα. Αυτό είναι τρελό ακόμα και για την Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η υπόθεση καταδεικνύει πόσο λίγο οι διαφημιζόμενες μεταρρυθμίσεις έχουν αλλάξει το πελατειακό κράτος της Ελλάδας. Αναφέρεται ότι ενώ το 2008 τέσσερις στους δέκα Έλληνες φορολογούμενους απασχολούνταν στο δημόσιο, τώρα εν μέσω υψηλής ανεργίας η αναλογία έχει ανέβει στους έξι στους δέκα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι σε αντίθεση με τα όσα πιστεύει ο κόσμος, το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού που απασχολείται στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

SHARE