Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών από τον Σεπτέμβριο

forosok1Και σε άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, πλην του τουριστικού κλάδου, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον του φοροελεγκτικού μηχανισμού από το φθινόπωρο.  

Έτσι, στο μικροσκόπιο τίθενται μεταξύ άλλων, γιατροί, μηχανικοί, υδραυλικοί, λογιστές, ηλεκτρολόγοι και δικηγόροι. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εκπονήσει σχέδιο για τους ελέγχους με βάση ανάλυση κινδύνου φοροδιαφυγής.

Τα βασικά κριτήρια για τη διενέργεια ενός ελέγχου θα είναι: τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα έτη, οι επαγγελματικές δαπάνες ανά δραστηριότητα, τα δάνεια που τυχόν έχει λάβει κάθε επαγγελματίας καθώς τα περιουσιακά στοιχεία του. Παράλληλα θα διεξάγονται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι σχεδόν ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 5 χιλιάδες ευρώ.

Στο σχεδιασμό των ελέγχων έχουν συμβάλλει τεχνοκράτες από τη Γαλλία και τη Βρετανία, ενώ τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχουν ήδη παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στο Παρίσι.

SHARE