Εκτός φυλακής με …”βραχιολάκι” έναντι 15 ευρώ ημερησίως

Για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας  το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για «τη λειτουργία του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε άδεια και την πιλοτική εφαρμογή του».

Με ημερήσιο κόστος έως 15 ευρώ οι κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών θα μπορούν πλέον να «αγοράζουν» την ελευθερία τους τοποθετώντας ένα ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» στον αστράγαλό τους. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και οι κρατούμενοι που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία αφού τότε θα πληρώνει (μερικά ή συνολικά) το Δημόσιο.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί «πιλοτικά» σε 250 κρατούμενους (κατάδικους και υπόδικους) και το ειδικό «βραχιολάκι» που θα φορά ο κρατούμενος στο πόδι (στον αστράγαλο) θα εκπέμπει σήμα που θα παρακολουθείται συνεχώς και θα καθορίζει πού βρίσκεται (π.χ. στο σπίτι, στην εργασία, στα όρια της πόλης ή του νομού, ανάλογα με τους περιοριστικούς όρους που βάζει η Δικαιοσύνη).

Που θα εφαρμοστεί

– Η πιλοτική εφαρμογή θα γίνει για 1 έτος σε 50 καταδικασμένους σε ποινή κάθειρξης έως 10 ετών που κρατούνται στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και Τρικάλων, με μόνιμη κατοικία στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, και σε 50 ανήλικους κρατούμενους σε ποινή περιορισμού έως 10 ετών που κρατούνται στον Αυλώνα, με μόνιμη κατοικία στην Περιφέρεια Αττικής.

– Παράλληλα, το «βραχιολάκι» θα φορέσουν πιλοτικά και 100 υπόδικοι για αδικήματα όπου απειλείται ποινή κάθειρξης έως 20 χρόνια, με σύστημα παρακολούθησης της παραμονής στην κατοικία τους στην Περιφέρεια Αττικής.
– Με «βραχιολάκι» θα αποφυλακιστούν και 50 οροθετικοί κρατούμενοι στο νοσοκομείο των φυλακών.

SHARE