Άμεση απάντηση της Ελλάδας στη νέα πρόκληση της Τουρκίας: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία μας στα Ίμια

Αποτέλεσμα εικόνας για ιμια

(upd) Εκτός ελέγχου βρίσκεται η τουρκική ηγεσία, η οποία συνεχίζει το μπαράζ των προκλήσεων και το επικίνδυνο παιχνίδι έναντι της Ελλάδας. Σήμερα ήταν η σειρά του υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίο χαρακτήρισε τουρκικό έδαφος τα Ίμια.  Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, το οποίο χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητη την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου. 

cavusogluΕιδικότερα στο άρθρο του στη Μιλιέτ ο Τσαβούσογλου αναφέρει: «Τα βασικά διεθνή έγγραφα ως προς την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Οι συνθήκες αυτές περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Οι θέσεις της χώρας μας για όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και του συγκεκριμένου, και για την επίλυσή τους έχουν τεθεί υπ’ όψιν της κοινής γνώμης με ποικίλες ανακοινώσεις του Υπουργείου μου από το 1996 έως και σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς και, σε περίπτωση απόπειρας, ανακοινώνεται ότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα από νομική σκοπιά. Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας έχουν ξεκινήσει από το 2002, επί Πρωθυπουργίας του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και, μέχρι να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση AKP στα τέλη του 2002, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 κύκλοι διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίσθηκαν, χωρίς διακοπή, και κατά τη θητεία του AKP.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο».

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών

Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο απαντά με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο το υπουργείο Εξωτερικών στις νέες προκλητικές δηλώσεις.

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο.
Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα.

Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει» αναφέρει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες

SHARE