Εισαγγελέας για τα φυτοφάρμακα σε φρούτα και ζαρζαβατικά

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών  Αθηνών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να εξακριβωθεί κατά πόσο οι καταγγελίες περί ύπαρξης επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που πωλούνται στη χώρα μας είναι βάσιμες.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα κατόπιν δημοσιοποίησης  έρευνας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, σύμφωνα με την οποία 27 διαφορετικές χημικές δραστικές ουσίες εξαιρετικής τοξικότητας, αλλά και ύποπτες για καρκινογενέσεις εντοπίστηκαν σε μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πατάτες, καρότα και κολοκύθια.

Όπως κατήγγειλε ειδικότερα η οργάνωση, κυρίως στα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν χημικά «κοκτέιλ» με τρεις έως εννέα διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα και στα δείγματα αχλαδιών έως και έξι διαφορετικές δραστικές ουσίες.

Τα κοκτέιλ αυτά εντοπίστηκαν ακόμα και σε προϊόντα περσινής σοδειάς, ενώ επιπλέον, βρέθηκαν απαγορευμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται πλέον για άλλες χρήσεις (π.χ. σε δείγμα μήλου βρέθηκε μια ουσία η οποία τώρα πια έχει άδεια χρήσης ως συντηρητικό ξύλων).

 

SHARE