Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΕΣΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΟ EUROWORKING GROUP

EU-Greece-AcropolisΗ Ομάδα Εργασίας του Eurogroup ενέκρινε και τυπικά την εκταμίευση των 6,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, που αποτελεί την πρώτη δόση του συνολικού ποσού των 8,3 δισ. ευρώ που πρόκειται να χορηγηθεί προς τη χώρα μας. 

Οι άλλες δύο υπό-δόσεις, του 1 δισ. ευρώ η καθεμία, θα εκταμιευτούν έως το καλοκαίρι και, όπως έγινε γνωστό, συνδέονται με την εκπλήρωση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων, με ορόσημα το τέλος Μαΐου και το τέλος Ιουνίου αντιστοίχως. 

Η σημασία όμως της σημερινής συνεδρίασης του Euro Working Group βρίσκεται αλλού, αφού η Αθήνα έθεσε για πρώτη φορά, σε τεχνικό επίπεδο, το ζήτημα της αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους. 

H κυβέρνηση θεωρεί ότι η περίσταση είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές κινήσεις, καθώς η συνεδρίαση πραγματοποιείται μια ημέρα μετά από την επικύρωση από τη Eurostat, του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013.

Άλλωστε, η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης θα προετοιμάσει την ατζέντα για την Ευρωομάδα (Eurogroup) της 5ης Μαΐου, κατά την οποία, αναμένεται να υπάρξει πολιτική παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για το θέμα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, στη βάση της απόφασης της Ευρωομάδας της 27ης Νοεμβρίου 2012, με δεδομένο, ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος. Όπως, για παράδειγμα, την εκπλήρωση στο επίπεδο του 90%, των στόχων του Προγράμματος (compliance rate). 

Παράλληλα η ελληνική πλευρά παρουσίασε το αναπτυξιακό της σχέδιο, αποσπώντας θετικά σχόλια.

SHARE