ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ “ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ” Ο ΜΑΚΡΟΝ – ΟΡΓΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

Γαλλία, Μακρόν, εργασιακά, μεταρρυθμίσεις

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε  ότι θα θέσει ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις μισθωτών για απόλυση και θα δώσει στις εταιρείες μεγαλύτερη ευελιξία για να προσαρμόζουν τους μισθούς και το ωράριο εργασίας στις συνθήκες της αγοράς, στο πλαίσιο μιας εργατικής μεταρρύθμισης. Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τα συνδικάτα.

«Η αλήθεια είναι πως για τα αφεντικά, ιδιαίτερα μικρών εταιρειών, και για τους ξένους επενδυτές, η υφιστάμενη εργατική νομοθεσία θεωρείται τροχοπέδη για τις προσλήψεις και την επένδυση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ε. Φιλίπ.

Τα διατάγματα δίνουν στις εταιρείες περισσότερη ισχύ ώστε να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς βάσει συμφωνιών ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους που επικυρώνονται με απλή πλειοψηφία.

Η αποζημίωση για απόλυση που κρίνεται άδικη από το εργατοδικείο, θα ορίζεται σε μισθούς τριών μηνών για απασχόληση δύο ετών στην εταιρεία και το ποσό θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο που εργάζεται ο εργαζόμενος στην εταιρεία, λένε τα συνδικάτα.

Σε μια παραχώρηση προς τα συνδικάτα, η κανονική αποζημίωση απόλυσης αυξάνεται, από 20% του μισθού για κάθε χρόνο στην εταιρεία, σε 25%.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (CPME) Φρανσουά Ασλέν χαιρέτισε μια «ιδιαίτερα πραγματιστική» μεταρρύθμιση.

Πλήρη απογοήτευση για τις προωθούμενες αλλαγές εκφράζουν τα συνδικάτα. «Όλοι οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν (…) είναι το τέλος της σύμβασης εργασίας», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέ, ο γενικός γραμματέας της CGT, ενός από τα κύρια γαλλικά συνδικάτα, και κάλεσε «τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους να κατέβουν στους δρόμους στις 12 Σεπτεμβρίου».

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δικαιώθηκε «σε πολλά σημεία», ο γενικός γραμματέας του εργατικού συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση επειδή χάθηκε η ευκαιρία να κάνουμε τον κοινωνικό διάλογο κεντρικό στοιχείο της διακυβέρνησης των επιχειρήσεων», αλλά δεν κάλεσε σε διαδήλωση κατά της μεταρρύθμισης. Το συνδικάτο FO βρίσκεται στην ίδια γραμμή: «υπάρχουν επίμονες ασυμφωνίες», όμως αυτό δεν θα διευθετηθεί στον δρόμο, δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου Ζαν-Κλοντ Μαγί.

Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία αγγίζει το 9.5%, ποσοστό διπλάσιο από αυτό άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, το οποίο ο γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε να το μειώσει στο 7% έως το 2022.

Επί δεκαετίες, κυβερνήσεις της αριστεράς και της δεξιάς προσπαθούσαν να μεταρρυθμίσουν την αυστηρή εργατική νομοθεσία της Γαλλίας, όμως πάντα υποχωρούσαν, καθώς βρίσκονταν αντιμέτωποι με μαζικές διαδηλώσεις.

Η εφημερίδα των συντακτών

SHARE