ΕΞΙ ΛΟΓΟΙ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ FAZ

 

Σύμφωνα με τη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung – FAZ – η Ελλάδα έχει 6 λόγους για να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες:

1. Η επιστροφή στις αγορές. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει διαφύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, μετά τη, συμβολική έστω, επιστροφή στις αγορές
-2.Οι τράπεζες επέστρεψαν στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης μετά την αναδιάρθρωσή τους με 40 δισ. από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.
3.Υποχωρεί σταδιακά η ισχύς της τρόικας, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου
4.Η επανεκκίνηση των δημοσίων έργων καθώς η Κομισιόν έδωσε την έγκρισή της
-5. Θετικά σημάδια για τον ιδιωτικό τομέα, όπως χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό το 2013, μικρή αύξηση στον αριθμό κυκλοφορίας νέων οχημάτων, τα κέρδη του ΟΤΕ, η αύξηση των εξαγωγών και η αναμονή για αύξηση των επενδύσεων το 2014.
6. Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,9% το 2015

H FAZ χαρακτηρίζει “αρχιτέκτονα” της επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ:

Το άρθρο του Tobias Piller:
Picture 0 for Ύμνοι της Frankfurter Allgemeine Zeitung για Στουρνάρα«Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ο αρχιτέκτονας της επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές. Μέχρι πριν από λίγους μήνες ευρωπαίοι ειδικοί είχαν αποτρέψει τους Έλληνες και τον Υπ. Οικονομικών να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο. Και προειδοποιούσαν: Τι θα γίνει, αν μια τέτοια προσπάθεια αποτύχει και κατ’ αυτόν τον τρόπο αποτελέσει μέχρι νεωτέρας τεκμήριο για την ασυνέπεια της Ελλάδας; Γιατί, άλλωστε, το δεύτερο πρόγραμμα εξυγίανσης ανέβαλε τη μόνιμη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές από το 2014 στο 2016. Το ότι ο Στουρνάρας έκανε το ριψοκίνδυνο, όπως περιεγράφη, βήμα και έτσι επωφελήθηκε από το ενδιαφέρον όσων επενδυτών από το εξωτερικό αγαπούν το ρίσκο και διαθέτουν ρευστότητα, παρέχει στον Πρωθυπουργό του Αντώνη Σαμαρά ένα ευπρόσδεκτο επιχείρημα για τον προεκλογικό αγώνα των Ευρωεκλογών. Η Ελλάδα δεν είναι πια μια αποτυχημένη χώρα σε κρίση, για την οποία παραμένουν κλειστές οι χρηματαγορές. Έτσι, οι κόποι των δημοσιονομικών περικοπών άξιζαν.
Ο 57χρονος οικονομολόγος από την Αθήνα έπρεπε να κάνει γι’ αυτό το μεγαλύτερο μέρος της δυσάρεστης δουλειάς: Έπρεπε να υπερασπιστεί δραστικές περικοπές κατά το ένα τρίτο στους μισθούς του δημόσιου τομέα και στις συντάξεις, καθώς και αντιδημοφιλείς φόρους για τα ακίνητα. Ο Στουρνάρας επιχειρηματολογεί ως επί το πλείστον χαμηλόφωνα και επί της ουσίας, συχνά με μια δόση σαρκασμού και ειρωνίας. Αλλά σε συζητήσεις αποφασιστικής σημασίας στο Κοινοβούλιο μπορεί να μιλήσει και σε πατριωτικούς τόνους. Άλλωστε, αφενός έζησε από κοντά το πώς η Ελλάδα οδηγήθηκε στο χείλος του γκρεμού με την αναπτυξιακή φούσκα που χρηματοδοτούνταν από τα δάνεια και από το κράτος. Αφετέρου έχει τον τρόπο της έξωθεν θεώρησης των πραγμάτων ως ειδικός, ο οποίος, μετά το πρώτο πτυχίο του στην Αθήνα, απέκτησε τα ακαδημαϊκά προσόντα του στην Οξφόρδη. Από εκεί τον πήραν στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπ. Οικονομικών ως ειδικό σε θέματα ενέργειας. Άλλοι σταθμοί στην καριέρα του ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος και σε συμβούλια εμπειρογνωμόνων για την προετοιμασία καθιέρωσης του ευρώ, υπήρξε Διοικητής μιας κρατικοποιημένης τράπεζας και τέλος ενός ιδιωτικού χρηματιστικού οίκου.
Όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, ο Στουρνάρας ήταν ο αναγνωρισμένος διευθυντής ενός ιδιωτικού, φίλα προσκείμενου στους επιχειρηματίες Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, που απαιτούσε καίριες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό, ιδιωτικοποιήσεις και μια εκτεταμένη φιλελευθεροποίηση. Έτσι ο Στουρνάρας δεν απείχε και πολύ από τις επιταγές των ευρωπαίων δανειστών για το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ελλάδας. Σκληρά και όλη νύχτα διαπραγματευόταν ο Στουρνάρας στην Αθήνα για όλες τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων, για να πάρει με το μέρος του τον Πρωθυπουργό, επειδή ο ίδιος δεν διαθέτει πολιτικό λόμπι.
Ο μοναχικός άνδρας, που τα βγάζει πέρα χωρίς μεγάλο επιτελείο συνεργατών και μένει μέχρι αργά ξάγρυπνος για να απαντάει και σε email, έχει ως έργο του τώρα να μειώσει τις προσδοκίες και τους φόβους για νέα κρατικά δάνεια από τις χρηματαγορές. Ο Στουρνάρας ξέρει ότι είναι καλή η επιστροφή στις χρηματαγορές με τιμές αναφοράς, αλλά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει τα επιτόκια για περαιτέρω δανεισμό.»
SHARE