ΕΝΦΙΑ: Οριστικά σε 6 δόσεις η καταβολή – Τέλος Σεπτεμβρίου η πρώτη

Σε έξι δόσεις, τελικά, αποφάσισε η κυβέρνηση, να καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ. Η απόφαση ελήφθη σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου, του Γκίκα Χαρδούβελη και του Χρήστου Σταϊκούρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία δόση έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπήρχαν σκέψεις και για έβδομη δόση, δηλαδή να μεταφερθεί ο φόρος έως και τον Μάρτιο, αλλά υπήρχε προβληματισμός ότι μεταφέρονται πολλά φορολογικά έσοδα του 2014 μέσα στο 2015.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες αλλαγές που αναμένονται θεωρείται δεδομένη η μείωση των αντικειμενικών τιμών σε οικόπεδα που βρίσκονται σε 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος και το εκ νέου άνοιγμα της εφαρμογής Ε9 προκειμένου οι φορολογούμενοι να διορθώσουν τα λάθη που έχουν κάνει.

Νέο εκκαθαριστικό θα εκδοθεί στους περίπου 700.000 – 800.000 φορολογούμενους που έχουν οικόπεδα σε αυτούς τους οικισμούς και όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει αν ελέγχουν το Ε9 για τυχόν λάθη. Για όσους προχωρήσουν σε διορθώσεις θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο νέο εκκαθαριστικό.

Συνοπτικά, η κυβέρνηση κατέληξε στις εξής αποφάσεις όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ: – μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε 4.000 οικισμούς της χώρας

– ο φόρος θα καταβληθεί σε έξι δόσεις

– καταργείται η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για τις απαλλαγές από τον φόρο

– απλουστεύονται οι διαδικασίες για τις απαλλαγές των οικονομικά ευπαθών, των αναπήρων και των ιδιοκτητών διατηρητέων και δεσμευμένων ακινήτων

– ανοίγει ξανά το taxis έως τις 15 Σεπτεμβρίου για τη διόρθωση του Ε9

– θα εκδοθεί αναλυτικός οδηγός για τη διόρθωση λαθών

-απαλλάσσεται ολόκληρη η Κεφαλονιά και άλλες σεισμοπαθείς περιοχές για ένα χρόνο, αλλά και  αχρηστεμένα ακίνητα που έχουν πληγεί από παλαιότερους σεισμούς σε όλη τη χώρα

– οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν αύριο στη Βουλή.

SHARE